Svakodnevno smo ili izgovorili ili čuli od članova obitelji i prijatelja dobro poznate rečenice: „ Danas me boli glava“…..“Zateže me u leđima“…..Osjećam se uznemireno“…..“Boli me želudac“ i što smo onda napravili: Posegnuli smo za tabletom!

Zbog užurbanog ritma života nije nam niti palo na pamet odspavati, popiti čaj od mente, uzeti bademe za želudac, zamoliti člana obitelji da nas izmasira, jer trebamo instant rješenje i nemamo vremena, obaveze čekaju i ne možemo sada razmišljati koliko nam taj lijek zapravo šteti. Ili druga, ne manje poznata situacija, u razgovoru sa dobrim prijateljem, govorimo mu: „Znaš liječnik mi je promijenio lijek, jer mi prethodni nije djelovao“ ili „Liječnik mi je uz stari lijek dodao još jedan lijek“ ili „Znaš, onaj tvoj lijek meni uopće nije djelovao“ ili „Ovaj put su mi pogodili lijek, simptomi su se smirili, a i nemam više mučninu i učestalu stolicu kao što sam imao kad sam koristio stari lijek“.

Međutim jeste li se ikad zapitali zašto Vam lijek nije djelovao ili zašto ste se loše osjećali koristeći lijek koji bi trebao smiriti simptome bolesti. Odavno je poznato da su reakcije na lijekove uvjetovane brojnim čimbenicima uključujući dob, težinu, spol, prehranu, korištenje suplemenata.

Danas se međutim sve veća pažnja poklanja utjecaju genetskog koda na korištenje lijekova, jer zahvaljujući farmakogenetici zamijećeno je da genetski čimbenici utječu i do 95% na način reagiranja na lijekove. Farmakogenetika je nova grana farmakologije koja, proučava vezu između genetske predispozicije osobe i njegove sposobnosti metaboliziranja lijekova.

Ona pomaže razumijevanju zašto neke osobe adekvatno reagiraju na lijekove, a druge ne; zašto neke osobe trebaju više ili niže doze lijeka za postizanje optimalnoga terapijskog odgovora, a najveća prednost je pravovremena mogućnost otkrivanja lijekova koji kod osobe neće djelovati i koji će izazivati neželjene reakcije.

U skladu s pozitivnim svjetskim trendovima poliklinika Analiza uvela je sveobuhvatni farmakogenetski test – Pharmaco Sensor.
Analizom 70-ak genetskih varijacija Pharmaco Sensor pruža informacije kako Vaš organizam metabolizira određene lijekove, jeli potrebno mijenjati standardnu dozu lijeka te hoće li određeni lijek izazvati nuspojave.

Testom je obuhvaćeno preko 200-ak lijekova, koji se koriste u liječenju brojnih medicinskih stanja (dislipidemija, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, aritmije, problemi zgrušavanja krvi, bakterijske i gljivične infekcije, migrene, epilepsije, anksioznosti, depresije, psihoze…).

Pharmaco Sensor test namijenjen je:

Pharmaco Sensor provodi se brisom usne šupljine, a rezultati testiranja dostupni su na hrvatskom jeziku u periodu 3-4 tjedna. Pharmaco Sensor test pomaže Vama i Vašem liječniku precizno i najučinkovitije propisivanje lijekova, pri čemu se ne gubi dragocjeno vrijeme „u pogađanju“ lijeka za postizanje terapijskog odgovora, izbjegava se mogućnost poddoziranja i/ili predoziranja, te pojava neželjenih nuspojava i neželjenih interakcija između nekoliko lijekova.

Kako se radi o ne promjenjivom genetskom testu, Pharmaco Sensor će dati odgovore kako u trenutnom rješavanju određenog zdravstvenog problema, tako i kod eventualne pojave nekih drugih zdravstvenih problema u budućnosti.I kao što nam je svima normalno imati osobnu i zdravstvenu iskaznicu na kojima su trajno zabilježene naše generalije, tako je i Pharmaco Sensor naša genetska osobna karta lijekova koja nam štedi vrijeme i pruža optimalnu, individualiziranu mogućnost liječenja.