Panel celijakije i genetski test predispozicije za intoleranciju na gluten

Celijakija (glutenska enteropatija) je kronična autoimuna bolest sluznice tankog crijeva koja je vezana uz intoleranciju na bjelančevinu gluten. Gluten spada u skupnu biljnih proteina sastoji se od dvije podjedinice: glijadina i glutelina

Gluten ima važnu tehnološku ulogu u proizvodnji pekarskih proizvoda pri čemu poboljšava njihovu strukturu i kvalitetu. Osim u pekarskoj industriji, gluten danas ima široku ulogu u cjelokupnoj prehrambenoj industriji upravo zbog svog svojstva elastičnosti i vezivanja. Za većinu ljudi gluten ne predstavlja problem jer ga tijelo razgradi do manjih podjedinica i potom dalje iskorištava u metaboličkim putevima. Kod celijakije, organizam prepoznaje gluten kao stranu, štetnu bjelančevinu (jednako kao i viruse, bakterije i sl.) pri čemu se pokreće imunološki odgovor organizma – stvaraju se antitijela koji imaju zadaću štititi tijelo od potencijalnih opasnosti. S obzirom da se najveći dio razgradnje i apsorpcije hrane odvija u tankom crijevu, ovakav odgovor tijela i nepodnošenje glutena ima za posljedicu oštećenje crijevne sluznice, pri čemu crijevne resice postaju sve manje a sama apsorpcijska površina tankog crijeva se smanjuje.

Razvoj bolesti se najčešće događa kod djece prilikom prelaska sa majčinog mlijeka na krutu hranu te kod žena u menopauzi. Dio oboljelih razvije simptome bolesti, dok dio oboljelih uopće ne razvija simptome bolesti ali primjećuje posljedice. Prvi simptomi bolesti su povraćanje, gubitak apetita, mučnina, gubitak tjelesne mase, bolovi i grčenje u trbuhu, nadutost u području trbuha tkz. povećani trbuh, osjećaj težine nakon jela i slabosti.

Celijakija je nasljedna bolest, što podrazumijeva povećan rizik za razvoj bolesti ako neki član Vaše obitelji (bliži ili dalji rod) boluje od celijakije. Brojna istraživanja su dovela u vezu određene genotipove i gene vezane uz razvoj bolesti. 

Provođenjem biokemijskih i imunokemijskih testova unutar panela za celijakiju u kombinaciji sa genetskim testovima moguće je utvrditi bolujete li od celijakije, odnosno jeste li genetski predisponirani za razvitak bolesti.

 

Pravovremenim otkrivanjem i liječenjem, život sa celijakijom ne mora biti ni najmanje neugodan ili otežavajući za pojedinca. Lijek za celijakiju podrazumijeva jedino promjenu načina prehrane na način da se u potpunosti eliminiraju sve namirnice koje sadrže gluten kako bi došlo do oporavka sluznice tankog crijeva te kako bi smanjili upalne procese.

Kome je testiranje namijenjeno?

  1. Osobama s nasljednom predispozicijom: Ako imate obiteljsku povijest intolerancije na gluten, genetsko testiranje može pružiti informacije o vašem vlastitom genetskom riziku.
  2. Osobama s nespecifičnim simptomima: Ako imate simptome poput probavnih problema, umora ili gubitka težine, a ne znate uzrok, testiranje može pomoći u identificiranju moguće genetske povezanosti s intolerancijom na gluten.
  3. Osobama koje žele informacije o riziku: Ako želite unaprijed saznati svoj genetski rizik od intolerancije na gluten kako biste pravovremeno poduzeli preventivne mjere.
  4. Osobama koje planiraju prilagoditi prehranu: Ako želite prilagoditi svoju prehranu na temelju genetskih informacija kako biste spriječili potencijalne komplikacije i održali zdravlje.
  5. Osobama koje žele bolje razumjeti svoje zdravlje: Ako želite dublje razumjeti genetske faktore koji mogu utjecati na vaše zdravlje i prehrambene potrebe.
Panel celijakije + genetski test intolerancije na gluten
142.80 (1,075.93 kn)