CIJENA: 13,20 eur / 99,45 kn

OPIS:
Luteinizirajući hormon (LH) je hormon hipofize koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne stanice, luteinizaciju granuloza stanica te uz ostale čimbenike i izbacivanje jajne stanice iz folikula (ovulaciju). Razina LH u prvoj fazi ciklusa je niska, a sredinom ciklusa dolazi do porasta koncentracije. Ukupno trajanje povišene vrijednosti LH iznosi oko 50 sati, a trostruki porast razine LH u trajanju od 24 – 36 sati neophodan je za sazrijevanje jajne stanice. 34 – 36 sati nakon početnog porasta LH uslijedi ovulacija, odnosno 10-12 sati nakon najveće moguće koncentracije LH. U anovulatornom ciklusu ne dolazi do porasta LH. LH hormon je glikoprotein koji se sastoji od 2 podjedinice (alfa – i beta – podjedinica). Alfa – podjedinica je slična alfa – podjedinici FSH, hCG i TSH. Beta-podjedinica LH hormona razlikuje se od drugih glikoproteinskih hormona i biokemijski je specifična. LH izaziva ovulaciju folikula koji je sazrio pod djelovanjem FSH i lučenje progesterona iz žutog tijela. Kod muškaraca LH nazvan ICSH (interstitial cell – stimulating hormone) izaziva stvaranje testosterona u intersticijskim stanicama testisa. U muškaraca i žena sekrecija LH regulirana je ravnotežom pozitivne i negativne povratne sprege uključujući vezu hipotalamus-hipofiza, reproduktivni organi, te hipofizni i steroidni spolni hormoni. Lutropin (LH) je gonadotropin hormon koji se stvara u hipofizi i daje iste informacije kao i nivo FSH.

ODREĐIVANJE:
Metoda određivanja: ECLIA. Uzorak: serum ili plazma (heparin ili EDTA). Uzorak je stabilan 14 dana na 2-8°C, 6 mjeseci na -20°C.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!