CIJENA: 15 eur

OPIS:
Pacijenti moraju se nalaziti u relaksiranom stanju (bez fizičkih i emocionalnih stresova). Također prije uzimanja krvi treba spriječiti bilo kakav stres, palpatorni pregled dojki ili kirurški zahvat na dojci kao i uzimanja lijekova koji interferiraju. Uzorak krvi treba uzeti 1 – 2 sata nakon buđenja. Krv se uzima između 8 i 10 sati ujutro. Prolaktin je polipeptidni hormon molekularne mase 22000 daltona i sastoji se od 198 aminokiselina. Prolaktin luči hipofiza. Glavna uloga prolaktina je u kontroli stvaranja mlijeka nakon rođenja djeteta. Prolaktin pored regulacije stvaranja i sekrecije (izlučivanja) mlijeka u dojci za vrijeme laktacije djeluje i na regulaciju reprodukcijskog ciklusa, te utječe na metabolizam fetusa i majke za vrijeme trudnoće. Kod muškaraca prolaktin djeluje na metabolizam vode i elektrolita preko kore nadbubrežne žlijezde i na funkciju spolnih žlijezda (prostata, seminalni vezikuli) i testisa. Prolaktin se izlučuje na mahove (dnevni bioritam). Najviše prolaktina se izlučuje za vrijeme noćnog spavanja, a najmanje u trenutku buđenja. Povećanje lučenja prolaktina nastupa naglo 60 – 90 minuta nakon početka sna.

ODREĐIVANJE:

Metoda određivanja: ECLIA. Uzorak za analizu je serum ili plazma (EDTA, Li-heparin). Uzorak je stabilan 14 dana na 2-8°C, 6 mjeseci na -20°C.

NALAZ:

Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!