TSH

60,00 kn

OPIS:
Testom se mjeri količina TSH u krvi koja ukazuje (indikator je) na bolesti štitnjače. TSH se stvara u hipofizi i govori štitnoj žljezdi da sintetizira hormone, Test se određuje u svrhu dijagnoze i monitiranja terapije kod hipotiroidizma. Tireotropin (TSH) je hormon koji se luči iz prednjeg režnja hipofize pod stimulirajućem djelovanju tiroliberina (TRH = tiroidni reliazing faktor = Thyrotropin-releasing hormone)

Opis

Opis

OPIS:
Testom se mjeri količina TSH u krvi koja ukazuje (indikator je) na bolesti štitnjače. TSH se stvara u hipofizi i govori štitnoj žljezdi da sintetizira hormone, Test se određuje u svrhu dijagnoze i monitiranja terapije kod hipotiroidizma. Tireotropin (TSH) je hormon koji se luči iz prednjeg režnja hipofize pod stimulirajućem djelovanju tiroliberina (TRH = tiroidni reliazing faktor = Thyrotropin-releasing hormone). TSH (thyroid stimulating hormone) kontrolira rad štitnjače. Regulacija lučenja hormona T3 i T4 predstavlja negativnu regulaciju mehanizmom povratne sprege u koju su uključeni: hipotalamus, hipofiza, tiroideja i koncentracija slobodnog T3 i T4 u cirkulaciji. Tiroliberin (TRH = tiroidni reliazing faktor = Thyrotropin-releasing hormone) iz hipotalamusa stimulira lučenje TSH iz adenohipofize, a TSH stimulira sintezu ilučenje hormona T3 i T4.

ODREĐIVANJE:
Metoda određivanja: ECLIA. Uzorak za analizu je serum ili plazma (heparin ili EDTA). Uzorak je stabilan 7 dana na 2-8°C, 1 mjesec na -20°C.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Kategorija: