CIJENA: 2,00 eur / 15,07 kn

OPIS:
Kao enzim koji sudjeluje u glikolizi LDH je široko rasprostranjen u raznim tkivima i organima. Najviše LDH ima u jetri, skeletnoj muskulaturi, srčanom mišiću pa pripada enzimima koji nisu osobito specifični za neki organ. Najvrjednije podatke daje određivanje aktivnosti LDH u serumu kod srčanog infarkta, jetrenih i krvnih bolesti, te u dijagnostici malignih oboljenja.

ODREĐIVANJE:
LDH se određuje kinetičkom metodom po IFCC-u. Uzorak za analizu je serum ili plazma(heparinizirana). Serum za analizu ne smije biti hemolitičan. Stabilnost uzoraka je 7 dana na 20 do 25°C, 4 dana na 2 do 8°C, 6 tjedana na -20°C.

KLINIČKI ZNAČAJ:
Povišene vrijednosti LDH nalazimo: kod hemolitičke anemije, perniciozne anemije, mijeloične leukemije, infektivne mononukleoze, u akutnom infektivnom hepatitisu, u toksičnom hepatitisu, kroničnom hepatitisu i u cirozi jetre. Kod metastaza u jetri nalaze se visoke aktivnosti LDH što potječe iz samog malignog tkiva koje obiluje glikolitičkim enzimima. Kod srčanog infarkta aktivnost LDH u serumu počinje rasti 8-10 sati nakon infarkta, te dostiže maksimalnu aktivnost nakon 3 do 5 dana. Nakon toga se kod nekompliciranog infarkta aktivnost počinje smanjivati i normalizira se 8 do 14 dana poslije infarkta. LDH nije povišen kod stenokardije i angine pectoris pa to pogoduje razlikovanju infarkta miokarda od ostalih srčanih bolesti.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi rada. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!