Mršavljenje uz pomoć gena - dr.med Silvana Mišković

Osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i slab uspjeh u skidanju kilograma konačno mogu odahnuti jer im je na raspolaganju personalizirana prehrana, odnosno mršavljenje uz pomoć gena. Tu metodu predstavlja mr. sc.dr. Silvana Mišković iz splitske poliklinike Analiza gdje se primarno bavi pitanjima imunologije i genetike.

Možete li objasniti što točno znači mršavljenje uz pomoć gena?

Što se tiče prekomjerne tjelesne težine ona predstavlja značajan javnozdravstveni problem jer sa sobom nosi veliki broj zdravstvenih komplikacija od povišenog krvnog tlaka, preko šećerne bolesti do različitih problema na razini lokomotornog sustava u smislu bolova i problema pokretljivosti.  Prekomjerna tjelesna težina nastaje kao posljedica multifaktorskog utjecaja, od nepravilnog odabira hrane i njene količine, te nedostatne fizičke aktivnosti. Jedan od značajnih faktora koji pridonosi prekomjernoj tjelesnoj težini je naravno i genetika. Brojne znanstvene studije su pokazale da otprilike 50 posto utjecaja na naš indeks tjelesne mase imaju i geni, odnosno genetske varijacije. Kao što od roditelja nasljeđujemo npr. boju očiju, tako nasljeđujemo i gene koji određuju na koji način reagiramo na hranu ili nutrijente koje unosimo u organizam. Iako često kolokvijalno znamo reći da je netko naslijedio dobre ili loše gene, u osnovi to nije točno, jer svaku genetsku informaciju možemo pretvoriti iz manjkavosti u našu prednost i upravo je to temelj sofisticiranih personaliziranih genetskih testova koje nudi poliklinika Analiza.

Kako, objasnite?

Ako osoba nosi genetsku informaciju koja mu kaže da je sklonija konzumaciji većeg broja međuobroka naš je zadatak pretvoriti tu jednu “lošu” genetsku informaciju u njegovu prednost. Toj ćemo osobi na temelju genetske informacije zadržati međuobroke, ali ćemo ih pretvoriti iz konzumacije visokokalorične hrane, u međuobroke koji se temelje npr. na jezgričastom voću i to uklopiti u predviđeni kalorijski unos za taj dan. Upravo je ovo temelj mršavljenja na bazi gena, jer smo genetsku informaciju koju ne možemo izbrisati, niti zanemariti, pretvorili u njegovu prednost.

Koje je sve pretrage potrebno napraviti?

Genetsko testiranje je vrlo jednostavno jer se radi brisom usne šupljine uz uvjet da je usna šupljina barem sat vremena čista prije uzimanja brisa. Uzimaju se tri brisa bukalne sluznice i iz dobivenih stanica, ekstrahira se DNA i dobivaju se genetske informacije. Ovakav tip testiranja, brz je i bezbolan za pacijenta. Rezultati koji se dobiju uklapaju se posebno dizajnirane softwerske programe, koji čitave sljedove pacijentima nerazumljivih genetskih informacije prevode u vrlo jasne znanstveno utemeljene preporuke.

Može li svatko mršaviti uz pomoć gena ili možda ima osoba koje su ograničene u tome i ako da koje su to osobe?

Apsolutno svi se možemo podvrgnuti genetskom testiranju. Nema ograničenja ni po pitanju zdravstvene situacije, ali ni po pitanju dobi, iako bi možda djecu u najranijoj dobi izdvojila iz ove skupine. Međutim sve se osobe odrasle dobi bez obzira na zdravstvenu situaciju mogu podvrgnuti genetskom testiranju.

 

Imate li povratnu informaciju kakvi su do sada rezultati takvog tipa mršavljenja?

U poliklinici Analiza, problematikom povišene tjelesne težine bavimo se zadnjih dvadesetak godina. U početku smo koristili biokemijske parametre (razinu šećera, masnoća, mokraćne kiseline, jetrenih enzima) te smo ih kombinirali s nutricionističkim savjetima. Ovaj generalizirani pristup nije nas zadovoljavao jer nam je cilj bio personalizirati pristup i zahvaljujući znanstvenoj literaturi nastavili smo s imunološkim testiranjima kroz test intolerancije na hranu u kojem se određuje imunološka reakcija na proteine iz hrane. Zadnjih nekoliko godina uz intoleranciju na hranu uveli smo i genetska testiranja koja su pokazala dva do tri puta veću efikasnost u procesu mršavljenja. Na svim testovima koje smo uvodili radio je cijeli tim poliklinike Analiza, jer smo svojim klijentima željeli ponuditi visoko učinkovite, znanstveno utemeljene testove.

S obzirom na gene je li tu riječ o personaliziranoj dijeti?

Tako je. Iako svi imamo jednake gene oni nose različite genetske informacije koje smo naslijedili tako da je plan prehrane koju osoba dobiva nakon provedenog testiranja apsolutno personaliziran i temelji se točno na informacijama koje smo naslijedili.

Koliko zapravo gena provjeravate i ima li svaki od njih svoju funkciju, te koja je to funkcija?

Provjerava se osam gena koji sudjeluju u procesima mršavljenja ili debljanja, a svaki gen ima svoju specifičnu funkciju. Npr. gen ADRB2 utječe na pojavnost jo-jo efekta Ili gen APOA2 koji potiče taloženje masnoća oko organa, a ako se on ne ispoljava u svojoj pravilnoj genetskoj informaciji, potiče nas na konzumiranje visokokalorične hrane. Tu je i gen FTO koji potiče na konzumaciju većeg broja obroka. Svaki od testiranih gena nosi svoju genetsku informaciju koja se koristi prilikom izrade personaliziranog jelovnika.

Na koja sve pitanja o hranjenju naši geni daju odgovore?

Kroz personalizirane genetske testove, pacijenti dobivaju jako puno odgovora o tome, tku su oni u prehrambenom smislu. Prvi a ujedno i ključan odgovor je ima li pacijent genetsku predispoziciju za prekomjernu tjelesnu težinu. Podsjećam da je težina multifaktorski uvjetovani poremećaj i onda zaista možemo reći ima li netko tu genetsku predispoziciju ili je ona nastala kao posljedica nepravilne prehrane i manjka primjerice fizičke aktivnosti. Ako osoba ima genetsku predispoziciju sljedeći pitanja daju nam odgovore, od kojih namirnica se osoba više deblja, je li to zato što unosi više ugljikohidrata, proteina ili masti. Uvijek je zanimljiv odgovor koliko je kod osobe jak osjećaj gladi, ali i osjećaj sitosti, kakva je njegova sklonost konzumaciji visokokalorične hrane, je li sklon konzumaciji međuobroka, koliko mu je izražen jojo efekt. Važan odgovor je i gubi li osoba više, tjelesnu težinu vježbanjem ili reduciranjem kalorijskog unosa te kakav tip tjelesne aktivnosti osobi najviše odgovara. Kroz 15-ak znanstveno utemeljenih odgovora, osoba dobiva odgovor tko je zapravo ona, po pitanju tjelesne težine.

Događa li se jojo efekt i u tom personaliziranom ili genetskom tipu mršavljenja?

Svi znamo da se ne pridržavanjem plana prehrane, uvijek događa jojo efekt i to je neosporna činjenica. Međutim ono što personalizirani genetski testovi nude je odgovor, koliko je snažan jojo efekt. Sigurno da ovo pitanje ima svoj psihološki efekt, jer netko tko je “na putu” gubitka tjelesne težine, nije mu svejedno hoće li vratiti 2 kilograma ili 10 kilograma, ne pridržavanjem nutricionističkih preporuka.

 

Od kada točno radite ta testiranja, kakav vam je odaziv i tko vam se češće javlja, muškarci ili žene? Javljaju li vam se sportaši ili neke druge kategorije ljudi i koje?

Genetska testiranja smo počeli raditi prije 7 ili 8 godina i moram istaknuti kako se još uvijek žene malo više javljaju nego muškarci. Naši klijenti su i sportaši kao profesionalci tako i rekreativni sportaši, međutim za njih je dizajniran poseban genetski test koji se zove Sport Sensor ili Performance Sensor Sportaše međutim ne bi stavljala u ovu kategoriju genetskih testova za prekomjernu tjelesnu težinu, jer kod sportaša treba uključiti i stupanj fizičkog opterećenja, mikro i makro cikluse treninga, sklonost ozljedama i oksidativnim procesima u stanicama. S obzirom na to oni imaju svoj poseban test u kojem se može vidjeti kako hrana i suplementi utječu na sportsku izvedbu i kako istu poboljšati.

Kome bi vi osobno preporučili to testiranje i moraju li to baš biti pretile osobe ili mogu biti i oni koji nemaju problema s težinom već se samo žele zdravo hraniti po svojim genima?

I u tom dijelu, kada smo uvodili genetske testove, smo jako puno razmišljali jer smo vidjeli da postoje osobe koje imaju potrebu za genetskim testom koji će reducirati tjelesnu težinu, ali smo isto tako vidjeli da postoje osobe koje se žele pravilno hraniti. Ako govorimo o testovima za redukciju tjelesne težine onda bi svima koji imaju određen indeks tjelesne težine koji ih vodi u stupanj prekomjerne tjelesne težine ovo testiranje preporučila. Osobe koje su u razini normalnog indeksa tjelesne težine, a žele zdraviju prehranu imaju svoj genetski test koji se zove Nutrigenetika u kojoj se testira otprilike 40- ak gena. Kroz Nutrigenetiku se promatra kako prehrana utječe na zdravlje mozga, kostiju, srca, očiju, kako utječe na metabolizam šećera. Tu se organizam gleda u većem opsegu nego kod testiranja za redukciju tjelesne težine.

Što pacijenti nakon testiranja kod vas konkretno dobiju i je li tu i plan prehrane?

Personalizirani genetski nalaz redukcije tjelesne težine je nalaz na oko 150 stranica. U nalazu osoba dobiva sve potrebne informacije o genetski uvjetovanim prehrambenim navikama, a dio nalaza je i popis sa preko 1000 namirnica iz svih skupina, od voća, povrća, žitarica do mesa, ribe, alkoholnih i bezalkoholnih pića. U nalaz su uklopljeni i personalizirani dnevni recepti, čak i po različitim vrstama svjetskih kuhinja, a dodatno je sve obogaćeno i sa preko 35 različitih međuobroka koji odgovaraju kalorijskom dnevnom unosu. Nakon dobivanja nalaza, pacijentima smo na raspolaganju i moja kolegica nutricionist i ja, za dodatne savjete i po pitanju prehrane i po pitanju kvalitetne suplementacije organizma.