Što je gastroskopija?

Gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se detaljno pregledava unutrašnjost želuca, jednjaka, početnog dijela tankog crijeva i dvanaesnika optičkim, savitljivim instrumentom koji se zove endoskop (gastroskop). Endoskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine 6-8 mm, s rasvjetnom i kamerom na vrhu. Ovom pretragom se pregledava unutrašnjost jednjaka, želuca i početnog dijela tankog crijeva, odnosno dvanaesnika, To je pretraga kojom otkrivamo promjene sluznice tj. upale i oštećenja sluznice kao što su erozije (površinska oštećenja sluznice), ulkusi (vrijed, čir, dublja oštećenja sluznice) i tumori (dobroćudni i zloćudni).

Kada trebate gastroskopiju?

Gastroskopija se savjetuje ukoliko imate probavne smetnje, bolove u gornjem trbuhu, učestale i dugotrajne mučnine, otežano gutanje, gubitak tjelesne težine, povraćanje, krvarenje i žgaravice. Pretragu je svakako bitno učiniti nakon 45 godine kod osoba koje osjećaju nadutost nakon određene hrane ili žgaravicu te ostale alarmantne simptome poput pojave krvi u stolici ili slabokrvnost.

Što obuhvaća gastroskopija?

Za vrijeme pregleda može se normalno disati, pregled traje od 1 do 3 minute. Pregled je blago neugodan. Gastroskopija se obavlja dok ležite na boku. Nakon postavljanja usnika (mala tuba koja se zagrize i drži zubima), liječnik će kroz njega pažljivo uvesti endoskop u usta. Ponekad je potrebno, prije pretrage, grlo pošpricati lokalnim anestetikom kako bi se smanjio osjet i refleks povraćanja. Kod ulaza endoskopa upuhuje se zrak kako bi se prazni želudac napuhnuo te da bi se sluznica želuca što bolje vidjela. Kamera na vrhu endoskopa šalje sliku unutrašnjosti na ekran koji gleda liječnik i tako pregledava jednjak, želudac i tanko crijevo. U slučaju potrebe, liječnik će uzeti uzorak tkiva želuca (bioptat) za patohistološku analizu i/ili ukloniti polipe i to je bezbolno i brzo.

Kad je pregled gotov, endoskop se vadi van brzo i jednostavno. Može se javiti podrigivanje zbog zraka koji se upuhuje u želudac te nagon za povraćanje do kojeg dolazi zbog uvođenja stranog tijela u organizam. Gastroskopiju ljudi podnose bez većih problema, no neki pacijenti su izrazito gadljivi i imaju nizak prag za bol kao i povećani strah.

Tijekom pretrage potrebno je pažljivo slušati savjete liječnika i medicinske sestre kako bi zahvat bio što manje neugodan.

Kako se pripremiti?

Na dan pregleda, ako je pregled ujutro, potrebno je doći natašte, odnosno ništa ne jesti, ne piti te ne pušiti. Ako je pregled u popodnevu ne jesti barem šest sati prije pregleda.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!