Marin Bosotina, vlasnik poliklinike Analiza i tvrtke Chrono iz Splita, otkriva kako je kulturu prevencije potaknulo veliko povećanje stresa kod menadžera u Hrvatskoj. Iz iskustva svoje tvrtke kaže da je to najviše vidljivo kod mlađih menadžera koji su se školovali u inozemstvu.

“Stres može biti okidač za mnoge bolesti. Inozemne obrazovne ustanove zbog tog su razloga u svoj sadržaj uvrstile i program o utjecaju stresa i zdravlja na sposobnost menadžera. Uspjeh se ne može ostvariti samo novcem već i brigom o vlastitome zdravlju i zdravlju svojih zaposlenika. Takav je pristup već odavno vidljiv vani, a pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, no i ovdje dolazi sve više do izražaja. Više se ne gledaju samo parametri poput razine kolesterola, trigliceridi, šećeri i slično, nego se sve više analiziraju promjene tih parametara. Postoje novi parametri koji će uputiti na početke promjena u organizmu, tako da na vrijeme možemo reagirati i prevenirati razvoj bolesti. Veseli nas što se razina te kulture podiže. Mi, međutim, ne provodimo samo analizu, nego održavamo i konzultacije. Važno je usmjeravanje na zdravu prehranu, mjerenje razine hormona i edukacija o tome kako izbjeći stres ili njime upravljati. Iza psihičkih i fizičkih reakcija na stres stoje poremećaji na razini tjelesnih hormona. Poliklinika Analiza jedina nudi Stres-panel, koji uključuje analizu hormona hipofize, hormona nadbubrežne žlijezde, spolnih hormona, hormona gušterače i hormona štitnjače te tako dobivamo uvid u njihovo trenutno stanje”, pojašnjava Marin Bosotina.

Preventivna briga

Bosotina je mišljenja kako bi preventivnu brigu o zdravlju zaposlenika definitivno trebalo uključiti u korporativnu kulturu, težeći tome da se i nematerijalnom motivacijom iskaže briga o zaposleniku. “Briga o zdravlju zaposlenika, posebno prije pojave zdravstvenih tegoba, izraz je najvišeg stupnja poštovanja koje se pojedincu može iskazati. Kada biste pitali većinu zaposlenika što ih u zdravstvenom smislu najviše muči, vjerojatno bi 90 posto njih odgovorilo: imam problema s prehranom, imam osjećaj da hrana koju pojedem loše djeluje na mene; muči me stres, često sam nervozan i neispavan… Svi ovi odgovori čine se prilično jednostavni, kao i njihova rješenja, ali ometaju svakodnevne aktivnosti jer ne znamo odakle početi”, smatra Bosotina koji napominje da, kada se tjelesni dio organizma dovede u ravnotežu, još uvijek ostaje pitanje emocija.

Zdrav zaposlenik zadovoljan je zaposlenik
“Emocije se, barem u poslovnom svijetu, često zanemaruju jer smatramo da u poslu nema mjestu emocijama, međutim, emocionalna strana itekako je važna jer nezadovoljna osoba ulazi u začarani krug neučinkovitosti i međuljudskih konflikata te nastaje stanje ‘sindroma izgaranja’ s progresivnim gubitkom idealizma, energije i smislenosti vlastita posla, pri čemu se kod takvog zaposlenika sve više pojavljuju i tjelesni i emocionalni i bihevioralni poremećaji. Iako u pozadini sindroma izgaranja stoji i hormonalna neravnoteža, poliklinika Analiza nije se zaustavila na jednoznačnom rješenju, već je zagrebla i u dublji dio nas, u našu genetiku. Genetska analiza Stres sensora nudi nam mogućnost otkrivanja predispozicije razvoja sindroma izgaranja kod zaposlenika, uzevši u obzir njihov način reagiranja u stresnim situacijama, otpornost na negativne osjećaje te razinu njihove impulzivnosti”, kaže Bosotina.

Naš sugovornik smatra da se mnogo toga može učiniti na razini prevencije. “Organizirani i stalni pregledi potrebni su jer se prevencijom rješavaju zdravstveni problemi koji bi u suprotnom udaljili zaposlenika s radnog mjesta. Tako dolazimo do važnih pogodnosti za tvrtku jer je zdrav zaposlenik i zadovoljan zaposlenik. Upravo na tragu ovih problema i njihovih rješenja, poliklinika Analiza sa svojim timom stručnjaka ponudila je putokaz u preventivnom djelovanju. Uvažavajući koncept da cjelovito zdravlje nije zdravlje pojedinačnog organa nego sinergija prehrane, suplemenata, organa i emocija, u poliklinici Analiza moguće je obaviti brojne preventivne preglede“, pojašnjava Bosotina.

U poliklinici Analiza zaposleno je oko 45 radnika. Pored Splita, ima poslovnice i u Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Bosotina je odavno vlasnik i tvrtke Chronolab koja ima sjedište u Španjolskoj, a bavi se distribucijom dijagnostičkih agenasa i opreme za kliničku kemiju. Chronolab ima tvrtke u Meksiku, Švicarskoj i u Hrvatskoj.

Intolerancija na hranu i alergotest

U poliklinici Analiza promišljalo se kako odgovoriti na još jedan važan problem, a to je problem prehrane, pa je ova poliklinika prva u Hrvatskoj uvela test intolerancije na hranu, u kojem je moguće iz samo jednog uzorka krvi na imunološkoj razini detektirati hranu koja ima loš utjecaj na organizam. Iako se uglavnom misli da se štetan utjecaj hrane odražava samo porastom tjelesne težine, testom intolerancije ide se i korak dalje. Ne samo da se rješava pitanje težine, već konzumiranjem hrane koja ima pozitivan utjecaj u prosjeku 85 posto osoba pokazuje znatno poboljšanje zdravstvenog stanja i kad su u pitanju kronične bolesti, a vidno poboljšanje očito je za 20 dana kod 67 posto osoba.

Kao dodatak cjelovitom pristupu, poliklinika Analiza uhvatila se ukoštac i s nezaraznom bolešću epidemijskih razmjera – alergijom, te je prva u svijetu ponudila novi alergijski test – Alergo 295, temeljen na principu molekularne alergologije i nanotehnologije, u kojem se iz uzorka krvi može provesti najsveobuhvatnija analiza IgE antitijela na 295 alergenih komponenti iz skupine nutritivnih i inhalacijskih alergena. Dodatna velika prednost testa u odnosu na druge alergijske testove jest to što se ovim testom može vidjeti i moguća senzibilizacija organizma, tj. moguće je odrediti potencijalne alergije i prije pojave simptoma.

Izvor:https://privredni.hr/briga-o-zdravlju-menadzera-i-zaposlenika-postaje-dio-korporativne-kulture?fbclid=IwAR0uWjjSJhEauEwGaKgko9OZn2onbsGV2czncOFqSMgZ5oo74FSHOlnIS_o