Genetski test intolerancije na laktozu
Intolerancija na laktozu je najčešća prehrambena intolerancija u europskoj populaciji, pogađajući otprilike jednu od šest osoba. Proces razgradnje laktoze, šećera prisutnog u mlijeku, ovisi o prisutnosti enzima laktaze u crijevima. Taj enzim proizvodi se u djetinjstvu, no kako dijete prelazi na čvrstu hranu, geni odgovorni za proizvodnju laktaze postupno se deaktiviraju.
Ovaj postupak znači da čak i djeca koja su sposobna razgraditi laktozu tijekom djetinjstva s vremenom razvijaju intoleranciju na laktozu. Konačno, tijelo gubi sposobnost potpune probave laktoze, što može rezultirati različitim simptomima. Nerazgrađena laktoza izvrstan je izvor hranjivih tvari za bakterije u crijevima, koje se brzo množe, uzrokujući simptome poput nadutosti, grčeva, proljeva te nespecifičnih tegoba poput umora ili problema sa kožom.
Intoleranciju na laktozu često se pogrešno dijagnosticira jer ozbiljnost simptoma ovisi o količini konzumirane laktoze. Stoga, genetsko testiranje može pomoći u preciznom utvrđivanju osobne intolerancije na laktozu, čime se sprječavaju daljnje komplikacije i omogućuje prilagodba prehrane kako bi se izbjegle nelagode.
Više od 99% slučajeva intolerancije na laktozu uzrokovano je genetskom varijacijom gena LCT/MCM6. Osoba s dvije kopije ove varijacije najvjerojatnije će razviti intoleranciju na laktozu tijekom svog života. Pojava simptoma i njihova ozbiljnost ovise o mnogim drugim faktorima, uključujući okoliš.
Split
Dugopolje
Zadar
Šibenik
021 688 888
Zagreb
Varaždin
01 2099 880
Rijeka
051 309 309
Simptomi intolerancije na laktozu mogu se pojaviti nakon konzumiranja mliječnih proizvoda ili hrane koja sadrži laktozu. Evo nekoliko uobičajenih simptoma:
- Probavni simptomi poput nadutosti, bolova u trbuhu, dijareje ili nadimanja
- Opći simptomi poput mučnine, gubitka apetita, povraćanja ili osipa po tijelu
Pitanja na koja odgovara genetsko testiranje intolerancije na laktozu:
- Postoji li genetska predispozicija koja povećava rizik od razvoja intolerancije na laktozu ?
- Koji su individualni genetski čimbenici koji utječu na rizik od razvoja intolerancije na laktozu ?
- Kako genetski čimbenici utječu na proizvodnju enzima (laktaze) koji razgrađuje laktozu?
- Koliki je ukupni genetski rizik pojedinca za intoleranciju na laktozu?
Kome je namijenjeno ovo testiranje?
- Osobama koje žele bolje razumjeti svoju genetsku predispoziciju prema laktozi
- Osobama koje imaju sumnje ili iskuse simptome povezane s intolerancijom na laktozu
- Osobama koje žele proaktivno prilagoditi svoju prehranu na temelju genetskog profila
- Osobama koje doživljavaju gastrointestinalne tegobe nakon konzumiranja mliječnih proizvod
Korak 1.
Analiza dvije relevantne varijacije
Korak 2.
Procjena individualnog rizika intolerancije na laktozu
Korak 3.
Individualne prehrambene preporuke temeljene na rezultatima
Korak 4.
Interpretacija i savjetovanje nutricionistice