Stalna trka sa životom, dugoročno gledano, može ostaviti duboke posljedice na naše zdravlje. Puno obaveza i malo slobodnog vremena ne smije biti izgovor za zapostavljanje zdravlja. Zdrav život se sastoji od nekoliko stvari – tjelesna aktivnost, ograničavanje unosa štetnih tvari i na kraju ono najbitnije – prehrana. Uravnotežena prehrana uključuje obilje voća i povrća, meso, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, i posebice ribu. No, u određenim namirnicama poput rajčice, postoje tvari koje se po svom djelovanju izdvajaju od drugih. Jedan od njih je likopen.

Likopen je pigment koji se u prirodi javlja u mnogom voću i povrću, a budući da je sam likopen crvene boje, većina tih namirnica je crvena. U najzastupljenije namirnice bogate likopenom svakako možemo ubrojiti mrkvu, crvenu papriku, papaju, lubenicu, i naravno, rajčicu. Ovaj karoten najizraženiji je upravo u rajčicama, pa i ne čudi činjenica da većina preparata likopena sadrži prirodno dobiven likopen iz rajčice koji je ujedno i najaktivniji.

Neovisno o našoj prehrani – bilo da jedemo sirovo voće i povrće, prerađevine i slično, većina likopena kojeg unosimo je podrijetlom iz rajčice. Prvo otkriveno, a možda i najznačajnije djelovanje likopena jest njegova sposobnost da sudjeluje u snižavanju loših kolesterola i triglicerida u organizmu. Oksidacijom lipida koji se nalaze u krvi (kolesteroli, trigliceridi) dolazi do stvaranja nakupina na krvnim žilama, njihova zadebljanja i posljedično tome ateroskleroze. Prevencijom ateroskleroze smanjujemo i vjerojatnost nastanka srčanog udara te stoga možemo reći da svojim antioksidativnim djelovanjem (sprječava oksidaciju lipida i posljedično tome aterosklerozu) likopen sudjeluje u očuvanju zdravlja cijelog kardiovaskularnog sustava.

Djelovanje likopena u spolno-mokraćnom sustavu nije zanemarivo. Naime, svojim specifičnim djelovanjem likopen ublažava simptome benigne hiperplazije prostate, koja nerijetko pogađa muškarce srednje i starije životne dobi. Benigna hiperplazija prostate u početku se manifestira učestalim i bolnim mokrenjem s isprekidanim mlazom, čestim noćnim mokrenjem i nemogućnosti potpunog pražnjenja mjehura (potreba za mokrenjem neposredno nakon uriniranja). S obzirom da s vremenom ovi simptomi mogu eskalirati (nekontrolirano mokrenje (inkontinencija), zastoj mokrenja ili čak krv u mokraći), pri prvoj pojavi navedenih simptoma preporučuje se kao prevenciju uzimati likopen.

Osim likopena, pri smirivanju ovih simptoma preporučuje se primjena cinka (sprječavanje upalnih stanja prostate) i sabal palme.

I zadnje, ali ne i manje značajno djelovanje likopena jest kemopreventivno – sprječava razvoj kancerogenih stanica u organizmu. Sam karoten može odigrati značajnu ulogu kod pojave raka, naročito ako se radi o raku prostate, dojke ili pluća. Sva istraživanja su provođena u svjetlu preventivnosti, pa još jednom sam likopen obilježavamo preventivom, a ne lijekom. Zaštitna uloga kod velikog broja karcinoma je upravo razlog zašto su se kapsule koje sadrže likopen vrlo brzo proširile i na naše tržište.

Preporučena dnevna doza likopena su jedna do tri kapsule na dan, ovisno o indikaciji i količini likopena u kapsulama, a možete ga naći u našoj trgovini suplemenata www.life-platform.com gdje također možete dobiti i stručan savjet naših liječnika.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!