Infekcija s H.pylori najučestaliji je dokazani rizični čimbenik za razvoj karcinoma želuca. Patogeni slijed uzrokovan H.pylori dovodi do promjene funkcije i morfologije želučane stijenke. Američki znanstvenici su studijom provedenom na miševima potvrdili sličan učinak Bacteroides fragilis na stijenku debelog crijeva.

Prema riječima voditeljice tima Dr.Cynthia Sears, The John Hopkins University School of Medicine, vrsta ove uobičajene bakterije ponekad potiče stanični imuni sistem na patološku reakciju, uzrokujući perzistirajuću upalu stijenke debelog crijeva koja može prijeći u premaligni i maligni stadij. Kao što je već navedeno, studija na miševima sugerira da Bacteroides fragilis može uzrokovati ili potencirati pojavu kolorektalnog karcinoma na sličan način kako H.pylori uzrokuje pojavu karcinoma želuca.

Povezanost ove enterotoksične bakterije, koja je poznata kao uzročnik proljeva u djece i odraslih, s karcinomom debelog crijeva već je potvrđena u studiji ranije provedenoj u Turskoj. Studija je utvrdila da je čak 40% tumora povezano s Bacteroides fragilis. Ovisno o genetskim predispozicijama te faktorima okoliša, kolonizacija ove bakterije u crijevu može u nekih ljudi proći potpuno asimptomatski, dok kod drugih uzrokuje proljev i upalu tkiva povezanu s rastom tumora.

Preneseno iz:
Nature Medicine

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!