Analna fisura je izuzetno neugodno proktološko oboljenje koje se javlja kao komplikacija hemoroida, a manifestira se u vidu ranice na osjetljivoj stražnjoj strani analnog otvora. Njeni simptomi su jaka bol prilikom i nakon defekacije, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, kao i svijetlo crvena krv na toaletnom papiru ili stolici.

U periodu između defekacije pacijenti su često bez simptoma. Mnogi pacijenti se boje defekacije i često je izbjegavaju kako bi izbjegli bol koju uzrokuje.

Liječenje
U liječenju fisure se može koristiti i konzervativna metoda, upotrebom nirminskih masti, ali je njena efikasnost mala. Analna dilatacija je metoda manualnog proširenja anusa kako bi se njegovi mišići opustili i omogućilo zarastanje fisure, dok je treća opcija također kirurška metoda liječenja (sfinkterotomija).

Fisure se često mogu vratiti, osobito nakon tvrde stolice ili traume. Nakon liječenja važno je nastaviti s regulacijom stolice unoseći hranu bogatu vlaknima. Ukoliko se problem ponavlja bez vidljivog uzroka, potrebna je dodatna dijagnostika.

Oporavak
Važno je reći kako potpuno zacjeljenje nakon konzervativnog ili kirurškog liječenja može trajati od 6-10 tjedana. Većina pacijenata se može vratiti normalnim dnevnim aktivnostima neposredno nakon zahvata.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!