Povećava mišićnu masu, oštri pamćenje, jača libido, podiže razinu energije… Muškarcima u zrelim godinama ovo zvuči poput čarobne anti-aging formule. Testosteron je moćan hormon, ali i s njim je potreban oprez.

Terapija testosteronom je godinama korištena u terapiji hipogonadizma (abnormalno niska razina testosterona), a odnedavno se propisuje i zdravim muškarcima u cilju održavanja optimalne razine testosterona kroz puni životni vijek.

Prirodni pad razine testosterona

Ulaskom u 40-e muško tijelo proizvodi manje testosterona, glavni muški spolni hormon koji održava mišićnu masu i snagu, raspodjelu masti, gustoću kosti, proizvodnju sperme, seksualni nagon i potenciju. Mnogi ovaj pad testosterona nazivaju “muška menopauza” ili “andropauza” i izjednačavaju je s menopauzom kod žena. Kod većine muškaraca razina testosterona pada, ali još uvijek ostaje unutar optimalnih granica te ne izaziva nikakve vidljive probleme.

Nedostatak testosterona može prouzrokovati ozbiljne efekte na tijelo, uključujući:

Kod pojave simptoma manjka testosterona , upravo kao i kod pojave bilo koje druge bolesti ili poremećaja zdravlja, i liječnici i pacijenti su skloni posegnuti za naizgled najjednostavnijim rješenjem – tvorničkim lijekom. Liječnik ispiše recept koji pacijent preuzme u prvoj ljekarni i problem je riješen.

No veliki broj lijekova, a posebice hormonski nadomjesci, često uzrokuju čitav niz negativnih učinaka na zdravlje i funkciju organizma. Već smo naveli pozitivne učinke testosterona na muško tijelo i mozak, a koji su potencijalni rizici?

Kako povećati razinu testosterona?

Uvijek se vraćamo na jednostavne postulate dugovječnosti: promjena životnih navika, korekcija prehrane, izbjegavanje negativnih učinaka okoliša…

dr. Sanja Validžić

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!