CIJENA: 7,20 eur / 54,25 kn

OPIS:
Hormoni štitnjače u organizmu djeluju tako da povećavaju opću razinu metabolizma, što znači da će u slučaju viška hormona štitnjače potrošnja metabolizma biti povećana. Štitnjača utječe na pojačanje mentalnih procesa, ubrzanje rada srca, disanja i probave. Hormoni štitne žlijezde djeluju i na cjelokupni neuroendokrini sustav pa je utjecaj na ponašanje i opće raspoloženje velik. Slobodni hormoni su podobni za korištenje u stanicama svih tkiva u tijelu, čime se održava normalni metabolizam i zato je količina slobodnih hormona u krvi fT4 i fT3 ona količina koja se može iskoristiti u stanicama. Naime, slobodni i vezani T3 i T4 u svojevrsnom su nesuglasju u trudnoći ili kod žena koje koriste kontracepciju, jer hormoni koji se pojačano luče u trudnoći i uzimanjem kontracepcije mogu fiziološki utjecati na povišenje količine ukupnog vezanog tiroksina i trijodtironina.

ODREĐIVANJE:
Metoda određivanja: ECLIA. Uzorak za analizu je serum ili plazma (heparin ili EDTA). Uzorak je stabilan 7 dana na 2-8ºC, 30 dana na -20º.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!