CIJENA: 22,60 eur / 170,28 kn

OPIS:
Antitireoglobulin antitijela (anti-TG) su usmjerena na tireoglobulin-sastavni dio stanica štitnjače. Tireoglobulin (Tg) je protein koji se stvara u folikulima štitnjače: zajedno s enzimom TPO (tiroidna peroksidaza), nužan je pri jodiranju L-tirozina i stvaranju hormona štitnjače T4 i T3. Tg i TPO su potencijalno autoantigeni. TG se u normalnim uvjetima ne izlučuje u krvotok. Međutim, oštećenja folikula štitnjače tijekom upalnih stanja (tireoiditisa i autoimunog hipotireoizma) ili ubrzani poremećeni rast tkiva štitnjače (što se može primijetiti u Gravesovoj bolesti) može dovesti do propuštanja TG u krv. To rezultira stvaranjem autoantitijela na TG (anti-TG) kod nekih pojedinaca.

ODREĐIVANJE:
UZORAK: Serum. METODA: CMIA

KLINIČKI ZNAČAJ:
Povišenu razinu antitijela na tireoglobulin (anti-Tg) nalazimo u serumu osoba koje imaju: -Hashimotov tireoiditis – primarni miksedem – Gravesova bolest – blaga hiper- ili hipotireoza – druge autoimune bolesti (reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus) Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javlja u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg).

Koncentracija antitijela u krvi varira s obzirom to koliko je autoimuna bolest aktivna, te ih je potrebno kontrolirati barem jednom godišnje. Tretiranjem autoimune bolesti, odnosno imunološkog sustava, moguće je značajno smanjiti koncentraciju antitijela u krvi. Anti.TG je dijagnostičke nedovoljno osjetljiv, pa se najčešće kombinira s antitijelima na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO). Zajedno s antitijelima anti-TPO, anti -Tg nađen je kod 70-80% osoba oboljelih od Hashimota i kod 30% osoba s Gravesovom bolesti. Razina anti-Tg može se tijekom bolesti potpuno normalizirati, no isto tako i opet porasti.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!