OPIS:
Tireoglobulin se stvara jedino u tkivu štitnjače i time je Tg ekstremno specifičan biljeg za funkciju štitnjače. Potpuni nedostatak TG je siguran dokaz izostanka bilo kakve funkcije tkiva štitnjače. Budući da je funkcionalno tkivo štitnjače jedini izvor cirkulirajućeg Tg, mjerenje ovog prohormona u osoba kojima je štitnjača odstranjena od velike je koristi i pomoć kliničarima u otkrivanju lokalnog i metastaziranog tkiva štitnjače. Tireoglobulin se izlučuje u suvišku u različitim situacijama u kojima je tkivo štitnjače previše aktivno, upaljeno ili proliferacijsko. Neotkrivena razina Tg u serumu sugerira nedostatak ili supresiju tkiva štitnjače. Izmjerena koncentracija TG u serumu mjera je za procjenu aktivnosti štitnjače.

ODREĐIVANJE:
Metoda određivanja: ECLIA. Uzorak za analizu je serum ili plazma (EDTA ili heparin). Uzorak je stabilan 24 sata na 15-25°C, 3 dana na 2-8°C, 1 mjesec na -20°C.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!