U ranom stupnju razvoja karcinoma debelog crijeva, simptomi koji ukazuju na tu bolest mogu biti minimalni ili uopće ne postojati. Znakovi upozorenja se javljaju postepeno, u skladu s razvojem i napredovanjem bolesti i mogu uključivati lokalne i sistemske poremećaje, odnosno, one koji izravno utječu na crijevo ili rektum i one koji zahvaćaju cijelo tijelo.

Lokalni simptomi:

Sistemski simptomi:

Karcinom debelog crijeva je jedan od najčešćih karcinoma koji se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina iako može ugroziti sve dobne grupe. U rizičnu skupinu spadaju osobe u čijoj je obiteljskoj povijesti bolesti bilo prethodnih slučajeva karcinoma debelog crijeva (kod svake pete oboljele osobe postoji član obitelji koji također ima ili je imao tu bolest), osobito ako su to roditelji, braća i/ili sestre te djeca.

To uključuje obiteljske adenomatoznepolipoze (FAP) ili nasljednu non-polipozu debelog crijeva (HNPCC), također poznatu kao sindrom Lynch. Neki drugi problemi i tegobe s debelim crijevom također povećavaju rizik od nastanka karcinoma što uključuje prekancerozne polipe, ulcerozni kolitis, Crohnovu bolest, ali i dijabetes tipa 2.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!