Testiranje stolice na okultno krvarenje je vrlo važno u prevenciji raka debelog crijeva. Test okultnog krvarenja se odnosi na dokazivanje okultnog, oku nevidljivog krvarenja iz gornjeg dijela probavnog trakta ili na krvarenje u donjem dijelu probavnog trakta. Test na okultno krvarenje u stolici bi trebao biti uključen u redoviti godišnji sistematski pregled u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Ovaj test se preporučuje svim osobama koje su starije od 50 godina, a oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju potvrđen karcinom debelog crijeva trebali bi godišnje ovaj test raditi nakon navršene četrdesete godine.

Test na okultno krvarenje u stolici koji se provodi u našoj poliklinici je imunokemijski test koji je potpuno specifičan za humani hemoglobin, što znači da nema lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Stoga, prije uzimanja uzorka za ovaj test nije potreban poseban način prehrane.

Upute za pripremu prije testa

• 7 dana prije testa ne preporučuje se uzimati lijekove koji mogu uzrokovati krvarenje u probavnom sustavu i tako dovesti do lažno pozitivnih rezultata testa na okultno krvarenje u stolici. Takvi lijekovi su aspirin, indometacin, fenilbutazon, kortikosteroidi i dr.

• kod prolijeva, menstruacije, krvarenja iz hemoroida ili hematurije treba odgoditi testiranje

• prije testa na okultno krvarenje u stolici koji se temelji na imunokemijskoj metodi nije potreban poseban način prehrane prije uzimanja uzorka

• preporučuje se analizirati tri uzastopne stolice kroz tri dana

Za točan rezultat potrebno je pravilno sakupiti uzorke:

Uzorci se sakupljaju kroz tri uzastopna dana u tri posudice. Posudice sadrže poklopac s aplikatorom kojim uzimamo uzorak s tria različita mjesta na površini tri uzastopne stolice. Posudice s uzorcima se pohranjuju u hladnjaku, te se nakon treće stolice uzorci dostavljaju u laboratorij na analizu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!