Određivanje C-peptida i inzulina

Inzulin je hormon kojega izlučuje pankreas a funkcija mu je korištenje glukoze i kontrola njezine koncentracije u krvi. Inzulin pomaže glukozi da iz cirkulacije ulazi u tjelesne stanice gdje se koristi za energiju što i jest njena osnovna svrha.

Međutim pankreas ne izlučuje inzulin u njegovom aktivnom obliku već inaktivnom, taj oblik se zove proinzulin. Cijepanjem i odvajanjem aktivnog oblika inzulina kao ostatni produkt nastaje C-peptid. Dugo se vjerovalo da on nema nikakvu funkciju u organizmu ali sve više je pokazatelja o njegovoj aktivnoj ulozi.

Postoje različiti oblici poremećaja metabolizma glukoze, dijabetes tipa I, dijabetes tipa II i hipoglikemija kojima su i uzroci različiti. Inzulin i C-peptid su parametri koji stručnjacima pomažu pri donošenju dijagnoze odnosno otkrivanja uzroka i stadija poremećaja metabolizma glukoze, a o uzroku i stadiju poremećaja ovisi i terapija. Ima i nekih drugih situacija kod kojih se razina ovih parametara koristi za objašnjenje stanja pacijenta, ali se radi o širokom, složenom i kompliciranom sustavu.

Ukoliko liječnik dijabetolog ne traži drugačije, pacijent mora biti natašte, znači gladovanje od 8 sati, od zadnjeg obroka (večere). Koncentracije inzulina i C-peptida su tijekom dana pulsirajuće kao i glukoze, porast njihove koncentracije prati porast koncentracije glukoze i javlja se točno dvije minute kasnije. Zato je važno dobiti bazalne vrijednosti natašte. Profil koncentracije ovih parametara ili vrijednosti pod opterećenjem, također mogu biti od koristi liječniku, ali to onda on mora izričito tražiti.

Poliklinika Analiza (Call centar):
Radnim danom: 07-19 sati
Subota 07-12 sati

021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!