OPIS:
Važan dio rutinske analize urina je ispitivanje fizikalnih i kemijskih svojstava urina pomoću test trake i mikroskopski pregled sedimenta urina.

ODREĐIVANJE:
Uzorak: srednji mlaz prvog jutarnjeg urina uzet u sterilnu posudu ( u što kraćem roku dostaviti u laboratorij). Pomoću test trake ispituje se sljedeće parametre: pH, specifična težina, proteini, glukoza, ketoni, nitriti, prisutnost leukocita i eritrocita, bilirubin, urobilinogen, ketoni i ostalo ovisi o proizvođaču test trake. Mikroskopskim pregledom sedimenta se pretražuju organizirani (epitelne stanice (pločasti epitel), pojedinačni leukociti i eritrociti, ponekad spermatozoidi ili mikroorganizmi) i neorganizirani ( različite soli u kristalnom ili amorfnom obliku) elementi sedimenta urina.

KLINIČKI ZNAČAJ:
Ovisno o količini prisutnih elemenata sedimenta urina može ukazivati na prisutnost patološkog stanja urinarnog sustava ili uobičajenih urinarnih infekcija. Abnormalni sediment može sadržavati razne vrste cilindara, eritrocite, leukocite, bakterije, parazite i njihova jajašca, kao i abnormalne sastojke neorganiziranog sedimenta. Cilindri su u stvari odljevi sabirnih cjevčica bubrega, pa imaju oblik onog dijela tubula u kojemu su nastali. Jedino se hijalini cilindri ponekad mogu naći u normalnoj mokraći. Abnormalni nalaz sedimenta urina zahtjeva daljnju analizu i liječničku obradu. Ako se radi o abnormalnom broju bakterija to zahtjeva urinokulturu. Ako su u sedimentu prisutni cilindri potrebno je obaviti specijalistički pregled urinarnog trakta i bubrega.

NALAZ:
Nalaz je gotov isti dan.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!