Sklad je nešto što je neophodno za funkcioniranje svakog mogućeg sustava kojeg poznajemo. Iako danas znanost napreduje munjevitom brzinom, do sada nije napravljen sustav koji je i približno kompliciran kao što je to čovjekovo tijelo. Kako se ta situacija neće mijenjati uskoro, red je da obratimo pažnju na naše tijelo i da održavamo sklad upravo unutar njega. Taj sklad se u glavnom ogleda u zdravlju našeg organizma, koje je direktna slika sklada minerala i vitamina koji su ključni za naše zdravlje.

Jedan takav mineral je upravo cink, mineral koji omogućava pravilno funkcioniranje stotinama enzima, tvarima koje su život i koje nas održavaju u životu. Kada imamo jedan takav mineral u našem tijelu vjerojatno bismo pomislili da nam je prehrana izbalansirana i da ga dovoljno unosimo, ali u konačnici to nije tako. Procjenjuje se da čak trećina ljudi na svijetu ne unosi dovoljno cinka putem ishrane.

Da ne biste pali u tu trećinu nabrojati ćemo vam proizvode i hranu bogatu cinkom. Životinjske namirnice su još jednom odnijele titulu najbogatijih kada su u pitanju minerali kao što je cink. To su prvenstveno jaja i meso, ali kao i obično morski plodovi su odmah iza, pa ni školjke i tuna ne zaostaju s koncentracijom cinka u porciji obroka. Kao i obično, na kraju dolazimo i do biljnih proizvoda, koji iako nemaju preveliku koncentraciju, se ipak mogu pohvaliti određenom količinom cinka. Tako na primjer, koštuničasto voće, grah, pšenica i ostali integralni proizvodi imaju sasvim solidnu koncentraciju ovog važnog minerala.

Ono što je bitno napomenuti je da je cink važan za sve uzraste, jer mladima pomaže u razvoju i rastu, a starijima u očuvanju zdravlja. Ipak efekt na različite spolove doista je različit, pa tako kod muškaraca poboljšava rad prostate kao i plodnost, dok kod žena pomaže kod menstrualnih tegoba. Osjet okusa i mirisa također ovisne o cinku, pa ako ga ne unosite dovoljno ova osjetila bi mogla zakržljati. Ono što još ovisi o koncentraciji cinka su kosa i nokti, prema kojima možete pretpostaviti imate li manjak cinka u tijelu. Ako, na primjer, primijetite opadanje i lomljivost kose, da su vam nokti lomljivi ili po sebi imaju bijele mrlje, onda svakako morate razmotriti opciju dodatnog dodavanja cinka u vaše tijelo.

Dodatni simptomi po kojima se može zaključiti da vam nedostaje cinka u organizmu su suha koža, ali gubitak apetita i težine. Mnogi pate upravo od slabog apetita, a opcija koju rijetki razmatraju je upravo manjak nekog vitamina ili minerala u tijelu. Kao i svaki bitan mineral i vitamin, tako i cink ima veliki značaj kod čuvanja imuniteta. Samim time znači da je odgovoran za zaštitu tijela od virusa i bakterija, pa nas to dovodi do zaključka da nedostatak cinka u tijelu može staviti naše tijelo u podređeni položaj u odnosu na viruse i bakterije.

Kada znate koji su sve simptomi, kao i posljedice malog konzumiranja cinka, nemate više što čekati. Ako primijetite neke od tih simptoma počnite s povećanim konzumiranjem hrane bogatom cinkom, ali razmotrite i suplemente koje se nude na tržištu kao rješenje za ovaj problem.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!