Anemija predstavlja najučestaliji poremećaj krvi. Razlikujemo nekoliko vrsta anemija, a najčešća je ona uslijed manjka željeza, odnosno sideropenična anemija. Smatra da čak 30% odraslih osoba pati od neke vrste anemije.

Do nedostatka željeza u organizmu može dovesti više stanja – smanjen unos ili apsorpcija željeza, gubitak velike količine krvi (kronična krvarenja u probavnom sustavu – hemoroidi, čir na želucu ili dvanaesniku, upalne bolesti crijeva…), obilnije menstrualno krvarenje u žena i poremećaj razgradnje eritrocita.

Manjak željeza razvija se u nekoliko faza, i to su:

Latentna sideropenija

Smanjeno serumsko željezo;
feritin i hemoglobin uredni

Manifestna sideropenija

Smanjeno serumsko željezo i smanjen feritin;

hemoglobin uredan

Sideropenična anemija

Smanjeni svi parametri željeza – serumsko željezo, feritin i hemoglobin;

povišeni TIBC i UIBC

Latentna i manifestna sideropenija označavaju samo manjak željeza u organizmu, dok samo sideropenična anemija podrazumijeva dijagnozu anemije.

S obzirom da su eritrociti prijenosnici kisika u organizmu, njihov dugotrajan manjak uzrokovati će kroničnu hipoksiju, odnosno nedostatak kisika u tkivu. Težina simptoma ovisiti će o trajanju hipoksije.

Pod najčešće simptome ubrajamo:

• bljedoću kože i sluznica,
• brzo umaranje i gubitak energije,
• otežanu koncentraciju i smanjene kognitivne sposobnosti,
• glavobolju,
• vrtoglavicu,
• nesanicu,
• grčeve u mišićima,
• zujanje u ušima,
• ubrzan rad srca.

Simptomi koji se javljaju manifestiraju se ovisno o trajanju anemije i razini željeza u organizmu. Kod dugotrajnih anemija mogu se javiti i nesvjestica, amenoreja i gubitak libida. Također, postoje i simptomi koji nisu uobičajeni, ali su karakteristični za sideropeničnu anemiju – suhi i lomljivi nokti nepravilne zakrivljenosti (koilonihija), potreba za konzumiranjem neprehrambenih materijala (trava, zemlja, papir, kosa…), te sindrom nemirnih nogu.

Najčešća terapija sideropenične anemije je upotreba suplemenata željeza i konzumacija hrane prirodno bogate željezom. Za ispravak anemije obično su potrebna barem 2-4 mjeseca terapije, dok je za potpunu normalizaciju krvne slike i punjenje zaliha suplemente potrebno uzimati barem 6 mjeseci.

Suplementi željeza, iako djelotvorni, imaju velik niz učestalih nuspojava zbog kojih mogu biti neugodni za korištenje, posebice kada pričamo o dugotrajnoj primjeni.

Najčešće nuspojave su:
• bol i grčevi u trbuhu,
• mučnina,
• povraćanje,
• tamna i tvrda stolica.

Kod velikog broja pacijenata ovi simptomi mogu biti toliko intenzivni i neugodni da nerijetko prestanu sa terapijom.

Osim toga, željezo iz suplemenata ima jako slabu apsorpciju zbog čega se gotovo uvijek uzima u kombinaciji s tabletama vitamina C, a to predstavlja dodatno opterećenje za želudac i cijeli probavni sustav.

Nedavna istraživanja na ovu temu su pokazala mogućnost prezasićenja organizma željezom, odnosno pojavu da se uneseno željezo potpuno ne metabolizira. Nemetabolizirano željezo iz suplemenata može uzrokovati oksidaciju masnih struktura stanične membrane,, a što rezultira povećanjem oksidativnog stresa u stanicama, smanjuje apsorpciju i pogoršava nuspojave.e.

Kako bi se izbjegle navedene nuspojave i maksimalno olakšala suplementacija, neophodno je u što većoj mjeri uskladiti metabolizam željeza i fiziologiju probavnog sustava. Prvi korak je već poznati vitamin C za poboljšanje apsorpcije, a potom je potrebno posegnuti za izrazito jakim antioksidansom. On će pomoći pri obrani i oporavku stanica od oksidativnog stresa.

Jedan od preparata koji ima znanstveno dokazano djelovanje u ovom pogledu je Immun’Age, prah fermentirane papaje primarno namijenjen neinvazivnom podizanju imuniteta. Poseban proces biofermentacije osigurao je vrlo visoku razinu antioksidanata lake apsorpcije i ciljanog djelovanja, što je upravo ono što je u ovoj priči potrebno.

Apsorpcija Immun’Age-a se događa pod jezikom, gdje antioksidansi lako prelaze barijeru kapilara i na taj način ulaze direktno u krvotok. Kada jednom uđu u krvotok, ti antioksidansi ciljano odlaze u stanice organizma i brane ih od antioksidativnog stresa

. Prema provedenom istraživanju (Bertuccelli G. et al. “Iron supplementation in young iron-deficient females causes gastrointestinal redox imbalance: protective effect of a fermented nutraceutical  “Journal of biological regulators and homeostatic agents.” J Biol Regul Homeost Agents. 2014 Jan-Mar;28(1):53-63.), istovremena primjena suplemenata željeza i Immun’Age-a dovela je do značajno boljih vrijednosti parametara željeza u krvi (mjereni su feritin i hemoglobin), te je znatno reducirala nuspojave.

Stoga, primjena praha fermentirane papaje (Immun’Age) u količini od 3-6 g na dan, istovremeno s primjenom suplemenata željeza, dokazano će smanjiti neugodne simptome, te će značajno doprinijeti oporavku od anemije.

Za više informacija i konzultacije s našim stručnjacima javite se na 021 688 888 i dogovorite svoj termin.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!