Organizmu je potreban hemoglobin koji se nalazi u eritrocitima za prijenos kisika u organizam i ugljičnog dioksida za prijenos iz organizma. Željezo je potrebno za sintezu hemoglobina. Željezo ne cirkulira u krvi samostalno već je vezano za transportne proteine koji se u dijagnostici zovu skupnim imenom TIBC, a slobodna frakcija UIBC i predstavljaju trenutni depo željeza.

Prava skladišta željeza iz kojih organizam crpi željezo kad mu nedostaje se zove feritin. Ne postoji bolest nedostatka željeza nego je nedostatak željeza uzrok jednoj vrsti bolesti koja se zove anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija). Da bi se postavila dijagnoza ove anemije u vrsti pretraga koja se zove Kompletna krvna slika moraju biti sniženi ili eritrociti ili hemoglobin ili hematokrit ili svi zajedno. Ukoliko su oni normalni (unutar referentnog raspona) onda nije u pitanju anemija.

Za resorpciju željeza je potreban kiseli medij pa se kod liječenja preparatima željeza preporučuje dodatno uzimanje vitamina C, a kod vegetarijanaca često nije prisutna dovoljna kiselost u organizmu da bi osigurala maksimalnu resorpciju željeza iz hrane. Postoje i situacije kad je pojačana konzumacija željeza što uzrokuje trenutan pad željeza u serumu, a što se neće manifestirati ni na transportne proteine ni na skladište jer su njihove vrijednosti stalnije, poremećaji su vidljivi tek nakon dužeg trajanja.

Kombinacija ima svakakvih: kad su rezultati Kompletne krvne slike unutar referentnog raspona ne radi se o anemiji ali se može raditi o tzv. latentnoj anemiji ukoliko je željezo konstantno tijekom dužeg vremena sniženo, na kraju će organizam potrošiti depoe i više neće imati iz čega sintetizirati hemoglobin. Može biti manifestna anemija sa normalnim skladištima željeza, ali onda to nije bolest zvana anemija uslijed nedostatka željeza nego se njen uzrok krije negdje drugdje i stručnjaci osposobljeni za to mogu otkriti gdje.

Važno je znati da se čovjek ne osjeća loše jer je sniženo željezo samo po sebi. Slabost uzrokuju niske vrijednosti eritrocita i hemoglobina. Ostali parametri služe liječnicima da odrede način terapije ukoliko je ona potrebna.

Željezo se nalazi svugdje, ima ga i u staklu. Kad se vadi krv i određuje željezo onda je i te kako važno da se radi s posuđem od posebnog materijala, posebne vrste plastike, u posuđu za jednokratnu upotrebu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!