Vjerovali ili ne mi se zapravo možemo osjećati tjeskobno, pak čak i oboljeti od depresije konzumiranjem hrane koju naša tijela ne mogu u potpunosti probaviti.

Često vam se događa da nakon obroka osjećate mučninu, začepi vam se nos, zabole vas zglobovi. Imate glavobolje, vrtoglavice, omaglicu ili pak teško dišete. Navedene nuspojave mogu biti prouzročene neodgovarajućom prehranom punom namirnica koje vaš organizam “ne podnosi”, a da toga niste ni svjesni.

Možemo li uopće pretpostaviti koliko štete činimo organizmu nepravilno se hraneći i koliko to može imati neželjenih posljedica za naše zdravlje?
O prehrani stoga moramo razmišljati, pogotovo zato što tijekom cijele godine imamo na raspolaganju sve voće i povrće. Naime, godišnja doba, kad je hrana u pitanju, više ne postoje te je sasvim izgledno da će biti sve više zdravstvenih tegoba povezanih s hranom.

Napadi anksioznosti– uzrokovani mnogim namirnicama
Ako bolujete od anksioznosti, tjeskobe ili čak ranih znakova depresije- uzrok bio mogao biti potpuno jednostavan kao prehrana pogrešnim namirnicama. Stoga prije nego što pribjegnete teškim antidepresivima obavezno provjerite intoleranciju na hranu.

Glavni krivci anksioznosti i depresije:
• Gluten iz žitarica poput pšenice i ječma
• Šećeri iz prerađene hrane
• Mliječni proizvodi ( laktoza)
• Kvasac iz mnogih namirnica

Uzroci intolerancije na hranu

Problem je što odmalena u obitelji ne učimo jesti prema nutricionističkim načelima, nego uglavnom tradicionalno. Naime, nauče nas da volimo ono što jedemo, iako to možda nije zdravo, a nepravilna i neodgovarajuća prehrana može biti uzrokom zdravstvenih tegoba, a da toga nismo ni svjesni. Dovodi do poremećaja probave jer pod utjecajem sastojaka hrane dolazi do izravnog oštećenja crijevnih resica i strukture crijevnog zida, oštećenja sluznice crijeva i poremećaja njezine funkcije. Posljedica je niz zdravstvenih tegoba, od alergija na hranu (IgE) do intolerancije ili nepodnošenja hrane (IgG).

Što uzrokuje hrana koja nam ne odgovara
Određena vrsta hrane može potaknuti proizvodnju specifičnih IgG (imunoglobulin G) antitijela, izaziva imunološku reakciju koja se nakon ponovne konzumacije te iste vrste hrane očituje neuobičajenom reakcijom organizma. One se mogu javiti u obliku probavnih tegoba pa sve do dermatoloških, neuroloških, respiratornih ili psiholoških reakcija.
– Konzumiranjem hrane koju ne podnosimo stvaraju se imunokompleksi koji mijenjaju koloidni osmotski međustanični tlak i dovode do nakupljanja vode. Prestankom konzumiranja takve hrane tegobe poput glavobolja, migrena, depresije, opstipacije ili zatvora nestaju kao da nikada nisu ni postojale. Utvrđeno je i smanjenje tjelesne težine ako se iz prehrane izbace namirnice na koje je potvrđena netolerancija. Sporne namirnice uzrokuju povećanje tjelesne mase i njihovom eliminacijom organizam se stabilizira

Intolerancija na hranu i mentalno zdravlje
Jedna od prvih studija koja je proučavala vezu između alergije na hranu i mentalnog zdravlja provedena je u Njemačkoj. Studija je pokazala da sami alergeni u hrani izazivaju jaku depresiju, nervozu, osjećaj bijesa, gubitak motivacije i jaku mentalnu prazninu. Nije iznenađujuće da hrana koja je izazvala najteže mentalne reakcije su alergeni iz hrane, mlijeko, pšenica, šećer i jaja.

Ova studija pokazala je da su pacijenti s dijagnosticiranom depresijom imali najviše alergija
• 80% alergično je na ječam
• Svi su alergični na jaja
• Nađeno da je za više od polovice alkoholičara alergično na bjelanjak, mlijeko, raž i ječam
• Otkriveno je da je 80 bolesnika koji boluju od šizofrenije alergično na mlijeko i jaja
• Samo 9% ispitanika nije pokazivalo alergiju na bilo koje namirnice

Ove studije pokazuju kako intolerancija na hranu može potaknuti mnoštvo mentalnih, emocionalnih i fizičkih simptoma. IgG reakcije na specifičnu hranu mogu biti uzrok upalnim i neurokemijskim promjenama u mozgu. Svaka odluka o liječenju može se donijeti samo nakon sto je prethodno napravljeno testiranje na intoleranciju na hranu.

Izvori
https://www.foodintol.com/which-foods-cause-depression
https://foodtest.hu/en/food-intolerance-and-depression