Prostata je žlijezda veličine oraha koja se nalazi između mokraćnog mjehura i penisa, a vrlo je važna za muško zdravlje. Kroz prostatu prolazi urin na svom toku iz mokraćnog mjehura, a svojim sekretima prostata dodaje tekućinu u spermu neposredno prije ejakulacije.

Održavanje zdrave prostate je važan prioritet za svakoga muškarca.

Karcinom prostate drugi je po učestalosti iza karcinoma pluća a najčešći je oblik karcinoma muškaraca u Americi.  Simptomi ove sporo napredujuće bolesti su čvorovi u prostati koji se mogu zamijetiti tijekom digitorektalnog pregleda te bolno mokrenje.  Bolovi u kostima manifestiraju se u uznapredovalom stadiju bolesti.

Hipertrofija prostate ili povećanje prostate, je vrlo čest problem muškaraca. Procjenjuje se da je 70% muškaraca u dobi iznad 50 godina imaju neki stupanj hipertrofije prostate.

Simptomi hipertrofije prostate uključuju:

Ključ je, naravno spriječiti probleme prostate. Prevencija spašava živote i smanjuje zdravstvene troškove. Pomozite svom tijelu sada kako bi izbjegli moguće probleme u budućnosti.
Evo načina.

Obratite se svom liječniku ako ste zamijetili neke od dolje navedenih simptoma:

U prevenciji karcinoma prostate i benigne hipertrofije prostate (BPH) postoji i nekoliko prirodnih sredstava koji se mogu uključiti u tretman:

 

 

 

priredila Dr. Silvana Mišković po članku Dr. Eric Bravermana

PSA – test za rano otkrivanje karcinoma prostate

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!