CIJENA: 12,00 eur / 90,42 kn

OPIS:
Na preporuku liječnika u trudnoći je potrebno obaviti OGTT – test opterećenja glukozom ( ako liječnik smatra da kod trudnice postoji opasnost od razvoja dijabetesa) Test traje 2 sata, za vrijeme testa se krv vadi 3 puta. Prije samog testa pacijentica treba biti natašte, daje uzorak urina i uzima joj se uzorak krvi. Zatim nakon što se provjeri da li postoji prisutnost glukoze u urinu ako je nalaz uredan nastavlja se s testom ( ako je glukoza prisutna u urinu znači da je njena koncentracija u krvi veća od 10mmol/L treba se posavjetovati s liječnikom). Pacijentica popije otopinu glukoze u vodi, nakon čega miruje, ne smije jesti ni piti. Nakon 60 min od početka testa ( od trenutka kada je počela piti otopinu) uzima joj se drugi uzorak krvi. A nakon 120 min od početka testa i treći uzorak krvi.

ODREĐIVANJE:
Uzorak: SERUM i URIN Ispituje se koncentracija glukoze u prvom i drugom uzorku krvi (enzimatska UV metoda s heksokinazom). U uzorku urina se pomoću test trake ispituje prisutnost glukoze. Glukoza se u urinu može dokazati kada je u krvi njena koncentracija veća od 10mmol/L ( ovisno koliki bubrežni prag imaju pojedine osobe).

KLINIČKI ZNAČAJ:
POVIŠENE vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju. SNIŽENE vrijednosti oGTT-a mogu se naći u septikemiji, virusnom hepatitis, raku gušterače, feokromicitomu, hipertiroidizmu, akromegaliji, hiperfunkciji kore nadbubrežne žlijezde, sindromu policističkih jajnika, hiperlipoproteinemiji, hepatocelularnoj degeneraciji, cističnoj fibrozi, talasemiji, cirozi, kroničnom pankreatitisu, akutnom i kroničnom oštećenju bubrega, reumatoidnom artritisu.

NALAZ:
Referentne vrijednosti za oGTT: Serum natašte h ≤8,5 mmol/L Urin: u svim uzorcima negativno

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!