Obična voda, bilo da se radi o onoj iz vodovoda ili flaširanoj, može pomoći ljudima koji pate zbog niskog krvnog tlaka, zaključak je londonskih znanstvenika

Prema informacijama koje su objavljene u najnovijem broju Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, dvije čaše vode mogu povećati tlak dok ustajemo, a koji je uzrokovan poremećajem autonomnog sustava.

Ovo iznenađujuće otkriće da konzumacija vode može imati toliko veliki učinak, prema riječima profesora Christopher Mathiasa, može pomoći u tretmanu osoba s poremećajem autonomne funkcije, ali i svih onih osoba koje iz nekog drugog razloga imaju sniženi krvni tlak (npr.vazovagalna sinkopa).

Sam istraživački proces je bio vrlo jednostavan. Grupi pacijenata s niskim krvnim tlakom mjeren je tlak tijekom sjedenja te nakon ustajanja. Isti postupak je ponovljen nakon što su isti pacijenti popili dvije čaše vode. Uočeno je da je u drugom slučaju izostalo značajno smanjenje krvnog tlaka nakon ustajanja.

Zna se da nizak krvni tlak ne ugrožava i ne opterećuje kardiovaskularni sustav, ali sama kvaliteta života je značajno kompromitirana. A rješenje problema, ili barem dijela problema, je poprilično jednostavna…

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!