Odlučili ste promijeniti svoj način prehrane, u svrhu izlječenja kandide, i odrekli ste se svih slatkiša. No deserti ne moraju nužno uključivati šećer, margarin i brašno. Kao nagradu za dosadašnji trud, počastite se jednim od tri deserta koja smo se za Vas potrudili izdvojiti. Vaše ukućane će sigurno privući miris zdravih slastica, pa se nadamo da će te neke od njih uvrstiti u svoju stalnu knjigu s receptima. Potrebno je samo malo mašte i volje, a kasnije će ideje dolaziti same od sebe.

Za Vas smo pripremili:

1. Slatki zalogaj s kikiriki maslacem

Potrebno: biomasa od kikirikija (nezaslađeni) 500 g, zobene pahuljice 50 g, orašasti plodovi po želji (bademi, orasi, lješnjaci) 50 g

Postupak: Orašaste plodove usitniti u blenderu do željene veličine. Pomiješati ih s maslacem od kikirikija te zobenih pahuljicama. Sve dobro izmiješati dok se ne dobije jednolična smjesa. Rukama oblikovati kuglice koje po želji možete uvaljati u kokos. Kolačiće posložiti u plastičnu posudu te čuvati u hladnjaku

2. Čokoladni brownies bez brašna

Potrebno: kokos 40 g, kakao (nezaslađeni) 70 g, prašak za pecivo 1 čajna žlica, lanene ili chia sjemenke 2 jušne žlice, jaje 2 kom, datulje 4-5 kom, par kapi ekstrakta vanilije, voda 80 ml,orašasti plodovi po želji (bademi, orasi, lješnjaci) 50 g – po želji

Postupak: Zagrijati pećnicu na 190°C. U odvojenoj posudi dobro izmiješati sve suhe sastojke (kokos, kak ao i prašak za pecivo) pa potom dodati razmućena jaja i sve dobro povezati. Dodati sjemenke te usitnjene orašaste plodove, vodu i ekstrakt vanilije. Datulje usitniti u blenderu dok se ne dobije gusta krema pa povezati sa smjesom. Smjesu izliti na papir za pečenje u dublju posudu i peći 15-20 min. Pred kraj pečenja provjeriti da li je pečeno pomoću čačkalice.

3. Puding od chia sjemenki

Potrebno: chia sjemenke 45 g, biljno mlijeko (bademovo, kokosovo ili rižino) 300 ml, voće po izboru, ekstrakt vanilije

Postupak: Chia sjemenke je potrebno namočiti u mlijeku ili vodi, dodati par kapi ekstrakta vanilije te ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja potrebno ih je izvaditi na sobnu temperaturu. Voće po izboru (najbolje sezonsko) može se narezati ili napraviti kao pire u blenderu te poslužiti s pudingom. Po želji, mogu se dodati i orašasti plodovi.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!