Rubor, tumor, calor, dolor… Što je to?

Crvenilo, otok, toplina, bol  upravo tim riječima je još u prvom stoljeću rimski liječnik Celzus definirao upalu. Koje su laboratorijske metode dostupne u dijagnostici ovog stanja?

Kasnih 90-ih godina dvadesetog stoljeća pojavio se C-reaktivni protein (CRP), upalni biljeg kojeg proizvodi jetra. Zajedno s omjerom trigliceridi/HDL, CRP predstavlja sekundarni biljeg upale.

Poznato je da je zbog viška omega 6 i manjka omega 3 esencijalnih masnih kiselina u prehrani suvremenog čovjeka povećana sinteza proupalnih eikosanoida. Hrana bogata ugljikohidratima velike gustoće (kruh, riža, tjestenina…), te škrobne namirnice (npr.krumpir) stimuliraju sintezu inzulina. Posljedično – tijelo skladišti mast i povećava sintezu arahidonske kiseline koja je sirovina za proizvodnju eikosanioda. Štoviše, i sam višak inzulina povećava proizvodnju proupalnih citokina interleukina-6.

i disbalans eikosanoida su stoga najosjetljiviji pokazatelji upale koji se javljaju puno prije nego što se razviju simptomi kroničnih bolesti. Kako eikosanoidi ne stižu u krvotok, možemo mjeriti sirovine od kojih nastaju i proupalne i protuupalne varijante ovih spojeva. Prekursor proupalnih eikosanoida je arahidnoska kiselina (AA), a protuupalnih eikozapentaenoična kiselina (EPA). Omjer AA/EPA pokazuje postoji li višak proupalnih eikosanoida.

AA/EPA testom mjerimo odnos AA i EPA u plazmi. Niža vrijednost AA/EPA ukazuje na uravnotežen omjer «dobrih» i «loših» eikosanoida u tijelu. Omjer AA/EPA od 1.5 bi bio idealan, a zabilježen je prvenstveno kod japanaca koji su poznati po dugovječnosti i najnižoj incidenciji kardiovaskularnih bolesti. Omjer iznad 20 ukazuje na upalni proces.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!


English