Osjećate kako započinje još jedna ataka migrene i ništa ne možete učiniti kako biste je zaustavili. Odlazite leći u mračnu sobu, zatvarate oči i čekate. Dok traje migrena, cijeli Vaš svijet se zaustavlja, ne možete otići na posao, a obaveze se gomilaju, ne možete djecu odvesti u igraonicu, a ni odlazak na rođendan najboljeg prijatelja ne dolazi u obzir. Iako mehanizam nastanka migrene nije u potpunosti jasan, poznati su brojni čimbenici na koje možete utjecati i na taj način spriječiti ili prorijediti pojavu migrene.

Migrena je najčešća dobroćudna, ponavljajuća, pulsirajuća glavobolja najčešće u jednoj polovici glave, a često je praćena s jednim ili više dodatnih simptoma:
• mučnina
• povraćanje
• bol u trbuhu
• vrtoglavica
• ekstremna osjetljivost na svjetlost, zvuk, dodir i mirise
• zamagljen vid
• gubitak apetita
• bljedilo
• umor
• trnci u ekstremitetima ili licu

Ako želite izbjeći ove neugodne simptome, važno je upoznati glavne okidače za pojavu migrene:

1. Hormonalne promjene

Razlog zašto veliki postotak žena pati od migrene su upravo hormonalne promjene tijekom menstruacije, trudnoće ili menopauze. Posebno je zanimljiva menstrualna migrena, koja se najčešće javlja dva dana prije menstruacije i traje oko tri dana nakon početka menstruacije.
Uzrok menstrualne migrene je pad estrogena do kojeg dolazi prije menstruacije, pri čemu žena sa menstrualnom migrenom obično nema poremećen hormonalni status, već je samo osjetljivija na normalne hormonalne promjene koje se događaju tijekom menstrualnog ciklusa. Kao rezultat hormonalnih promjena dolazi do pada koncentracije opioidnih neurotransmitera važnih u procesu suzbijanja boli.

2. Hipotireoza

Smanjenje razine hormona štitnjače, dovodi do usporavanja metabolizma što rezultira usporavanjem cirkulacije i zadržavanjem tekućine. Rezultat promjena je bubrenje krvnih žila u mozgu što rezultira pojavom migrene. Umor, koji prati hipotireozu, često je povezan s migrenama i može igrati važnu ulogu u pokretanju napada migrene. Reguliranje razine hormona štitnjače kod ovih osoba rezultiralo je poboljšanjem stanja.

3. Nedostatak magnezija

Jedan od čestih razloga pojave migrene je nedostatak magnezija što rezultira suženjem krvnih žila u mozgu. Nedostatak magnezija može također izazvati hiperagregaciju trombocita, poremećaj funkcije receptora za serotonin te utječe na sintezu i oslobađanje različitih neurotransmitera. Najčešći razlog njegovog nedostatka je nedovoljan unos hranom, ali i izlučivanje prekomjerne količine magnezija zbog stresa, gubitak magnezija zbog bolesti bubrega ili nasljedna nesposobnost njegovog apsorbiranja, rezultiraju manjkom. Korigiranje njegovog deficita, hranom ili dodacima prehrani, kod određenog broja osoba dovodi do ublažavanja simptoma migrene.

4. Nedostatak vitamina B skupine i vitamina D

Nedostatak vitamina B skupine a posebno B2, B6 i B12, dokazani su okidači pojave migrena. Nedostatak B vitamina rezultira oštećenjima moždanog krvotoka, što smanjuje adekvatan prijenos kisika i hranjivih tvari do moždanih stanica, a vitamini B6 i B12 smanjuju jačinu boli kod migrene. I manjak vitamina D navodi se kao jedan od glavnih okidača pojave migrene. Ovaj vitamin ima antiupalne i analgetske sposobnosti, tako uzimanje vitamina D istovremeno smanjuje učestalost migrena kao i jačinu bola.

6. Alergija i intolerancija na hranu

Alergija i intolerancija na određenu hranu mogu biti uzročnici migrene, pri čemu sudjeluju imunološki i neimunološki čimbenici. Istraživanja pokazuju da su najčešće reakcije bile uzrokovane pšenicom (78%), narančom (65%), jajima (45%)….a eliminacija zabranjenih namirnica rezultirala je poboljšanjem kod 85% pacijenata.

7. Povećane koncentracije teških metala u organizmu
Prvi simptom povećane koncentracije teških metala u organizmu, poput olova, arsena i žive je migrena. Znanstvene studije također su pokazale da pacijenti koji boluju od migrena imaju povećane koncentracije kadmija, olova i mangana u organizmu. Mnogi od ovih metala prolaze krvno-moždanu barijeru i izazivaju oksidativna oštećenja što rezultira migrenoznom atakom.

8. Konzervansi i aditivi

Konzervansi i aditivi u hrani mogu izazvati pojavu migrene, a među njima najčešći su aspartam (nesaharidni zaslađivač) i mononatrijev glutamat. Kod pretjeranog unosa ovih tvari uz migrenu mogu se javiti i umor, vrtoglavica, ubrzani rad srca, bol u zglobovima, depresija…

Iz svega navedenog vidljivo je, kako bitka sa migrenom, nije unaprijed izgubljena, nije potrebno prekidati život na tri ili četiri dana, jer veliki broj rizičnih čimbenika zapravo je u Vašim rukama. Kvalitetna laboratorijska obrada i stručni savjeti tima poliklinike Analiza pomoći će Vam u tome.
I naravno, ne zaboravite na kvalitetan san, prestanak pušenja, pravilnu prehranu, vježbanje i vrijeme opuštanja a preostali dio prepustite poliklinici Analiza!

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!