U borbi s upalom koju uzrokuje gljivica Candida albicans spisak namirnica koje treba izbjegavati je poprilično velik, no opreza nikad dosta. Često puta se neka namirnica prečuje, ili joj ne dobije dovoljno na pozornosti pa stalno kružimo u istom, začaranom krugu. Na žalost, što je za neke lijek, za neke je u isto vrijeme i otrov. Provjerite svoje hladnjake i ukoliko konzumirate neku od dolje navedenih namirnica čim prije je eliminirajte iz svoje prehrane.

1. BANANE – visoko vrijedno voće, bogato ugljikohidratima i vitaminima iz B skupine, te brojnim drugim poput vitamina C i E. Sadrže značajne količine kalija,magnezija, mangana te drugih minerala koji su nužni za pravilan rad srca, imunosnog sustava, živčanog sustava te organizma u cijelosti. Zrenjem se sadržaj šećera u njima povećava i zbog toga nisu poželjne u programu liječenja od kandide. 100 g banane može sadržavati 20 g šećera što je poprilična količina unesena kroz jednu namirnicu. Treba se zamijeniti drugim, manje slatkim voćem poput jabuka.

2. PISTACIO – orašasto voće izuzetno hranjive vrijednosti, no tokom njegova skladištenja mo že doći do kontaminacije mikotoksinima koji konzumacijom pogoršavaju simptome upale. Alternativa su drugi orašasti plodovi poput oraha, indijskog oraščića, badema i dr.

3. GLJIVE – u određenim slučajevima pogoršavaju upalu unatoč svojim hranjivim i energetskim beneficijama. Neke vrste (Maitake i Reishi) su dozvoljene i imaju pozitivan učinak na osnaživanje imuniteta.

4. OCAT– nastaje procesom fermentacije u prisustvu kvasaca i bakterija koje šećer konvertiraju u octenu kiselinu. Gljivice koriste kiselinu za svoj rast i razmnožavanje. Iznimka je jabučni ocat koji se dobiva fermentacijom jabuka i smije se koristiti u anti-kandida načinu prehrane.

5. SIR – mliječni proizvod koji može sadržavati veći i manji stupanj masnoće pa razlikujemo više vrsta: posne, malomasne i punomasne. Mlijeko sadrži mliječni šećer laktozu koja se djelovanjem enzima u našem probavnom sustavu razlaže na molekulu glukoze i galaktoze, pa ga je stoga potrebno eliminirati u svrhu eliminacije šećera.

6. VINO – najpopularnije alkoholno piće koje na 100 ml sadrži 7 g šećera. Dobiva se fermentacijom grožđa te je strogo zabranjena konzumacija vina tokom dijete. Šećer iz vina gljivice koriste za svoj rast i samim time pogoršanje upale.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!