Studijom je dokazano da usporedo s procesom starenja stanica i tkiva dolazi do drastičnog povećanja vrijednosti dvaju proteina: p16INK4a i ARF. Navedeni proteini predstavljaju izvrstan biomarker procesa starenja mjerenjem kojih je moguće klinički utvrditi stvarnu molekularnu starost ljudi, a koja je često u disbalansu s kronološkom dobi.

Nasuprot mogućnosti da u budućnosti zaustavimo procesa starenja na molekularnoj razini, rezultati studije nam daju mogućnost promptne kliničke primjene. Na koji način? Razumijevanje molekularnog starenja tkiva pomaže liječnicima u očuvanju mladenačkog izgleda pacijenata, povećava razinu uspjeha transplantacije organa i tkiva, omogućuje bolje predviđanje postoperativnog tijeka, te je kod pacijenata oboljelih od malignih oboljenja moguće procijeniti toksičnost kemoterapije.

Znanstvenici su, također, otkrili da se povećanje razine P16INK4a i ARF može značajno usporiti smanjenim unosom kalorija. Ovaj efekt sugerira da upravo smanjenje ovih proteina može biti uzrokom «antiaging» djelovanja niskokaloričnih dijeta. Potrebno je naglasiti da kratkotrajne restrikcije kalorija ne utječu na usporenje procesa starenja, već je potrebno dugotrajno promijeniti životne i prehrambene navike.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!