CIJENA: 10,30 eur / 77,61 kn

OPIS:
Lipaza je glikoprotein koji katalizira potpunu hidrolizu triglicerida u glicerol i tri masne kiseline. Pankreatična lipaza se stvara u pankreasu i luči pankreatičnim sokom te se smatra organ specifičnim enzimom pankreasa.

ODREĐIVANJE:
Lipaza se određuje kinetičkom kolorimetrijskom metodom. Uzorak za analizu je serum ili plazma (EDTA, heparin). Uzorak je stabilan dva dana na 2 do 8°C.

KLINIČKI ZNAČAJ:
Povišene vrijednosti lipaze: Nakon akutnog pankreatitisa aktivnost lipaze raste unutar 4 do 8 sati, a maksimalnu vrijednost doseže nakon 24 sata, potom pada 8 do 14 dana. U kroničnom pankreatitisu aktivnost je obično normalna. Aktivnost se povisuje u recidivirajućem kroničnom pankreatitisu tijekom recidiva, pa je to koristan test za praćenje bolesti. Kod karcinoma i cista pankreasa aktivnost ovisi o lokalizaciji tumora ili ciste. Osim u bolestima pankreasa aktivnost lipaze u serumu može biti povišena i kod ileusa, akutnog kolecistitisa, perforirajućeg ulkusa te mezenterijalnog infarkta. Opijati povisuju aktivnost lipaze u serumu. Smanjena aktivnost lipaze nalazi se u poodmakloj nekrozi pankreatitisa, stoga predstavlja loš prognostički znak.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje na svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!