Geni i zdravlje

Naša tijela građena su od milijuna stanica. Većina tih stanica sadrži kompletan set gena, kojih imamo na tisuće. Geni su zapravo setovi uputa koji kontroliraju rast i funkciju ljudskog tijela. Odgovorni su za mnoga fizička obilježja, kao što su boja očiju, krvna grupa ili visina.

Geni se nalaze na nitastim strukturama koje nazivamo kromosomi. U većini stanica imamo po 46 kromosoma. Te kromosome nasljeđujemo od roditelja, 23 od majke i 23 od oca, tako da imamo dva seta od 23 kromosoma, odnosno 23 para. Budući da su kromosomi sastavljeni od gena, nasljeđujemo i po dvije kopije svakoga gena, po jednu od svakog roditelja. Zbog toga smo vrlo često slični roditeljima. Kromosomi, a time i geni, sastavljeni su od kemijskog spoja po imenu DNK ( deoksiribonukleinska kiselina ). DNK je polimer nukleotida koji su građeni od pentoze deoksiriboze, fosfatne skupine i dušične baze koja kod DNK može biti adenin ( A ), gvanin ( G ), citozin ( C ) i timin ( T ).

DNK, genetski kod, je nacrt ljudskog tijela. Ovaj genetski kod se sastoji od približno 3,1 milijardi molekula od kojih je svaka označena s jednim slovom. Samo približno 1% ovoga koda čini gene. Svaki gen je uputa za tijelo, i obično ima samo jednu funkciju. Svaku funkciju u tijelu kontroliraju jedan ili više gena, uključujući i način kako metaboliziramo hranu i lijekove. Naši geni nisu pošteđeni pogrešaka. Stručnjaci procjenjuju da svaka osoba nosi oko 2000 genetskih defekata, koje mogu narušiti njihovo zdravlje, i u nekim slučajevima izazvati bolest. Različiti faktori mogu uzrokovati promjene u genima, koje nazivamo mutacijama. U malom broju slučajeva ove su mutacije korisne. Međutim, velika većina ili nema nikakvog utjecaja na zdravlje ili je taj efekt

negativan.

Mnoge mutacije prolaze neopaženo ili uzrokuju smrtonosne bolesti, kao što je rak ili prirođene abnormalnosti novorođenčeta. UV radijacija koju emitira sunce također može oštetiti naše gene i izazvati bolest kao što je rak kože.

Utjecaji okoline mogu promijeniti aktivnost gena. Mnoge od ovih promjena nemaju efekata na zdravlje, manji dio promjena utječe štetno, a još manji može imati povoljne efekte. Roditelji prenose ove promjene gena na svoje potomstvo, uključujući i gene s defektima. Najveći dio ovih genetskih defekata je naslijeđen od naših roditelja. Genetička svojstva mogu narušiti naše zdravlje. Dok neki genetički defekti uvijek uzrokuju bolest, većina ih samo povećava rizik od izbijanja bolesti.

Osoba može, na primjer, imati povećan rizik obolijevanja od dijabetesa. Međutim, neće svaka osoba s povećanim rizikom oboljeti od dijabetesa. Nadalje, čak i oni pojedinci koji imaju visok rizik od obolijevanja od dijabetesa mogu taj rizik smanjiti s ispravnom prehranom i programom vježbi. Naše genetske osobine uzrokuju bolesti samo kada su u kombinaciji s nepovoljnim faktorima okoline. Tako, na primjer, nepodnošenje laktoze je genetički defekt koje će izazvati bolest u osobe koja pije mlijeko. Međutim, osoba koja je intolerantna na laktozu i ne pije mlijeko neće razviti simptome bolesti.

Danas je moguće, zahvaljujući najnovijim tehnologijama, testirati specifične gene i utvrditi imate li genetičke osobine koje su povezane s određenim bolestima. Prema rezultatima analiza, možemo izraditi program prevencije koji značajno reducira vaš osobni rizik za bolest i tako vam možemo pomoći da ostanete zdravi.

Naši geni su bili razvijeni da nam pomognu preživjeti u primitivnom svijetu ali danas u životu modernog okruženja neke od osobina koje nose naši geni mogu stvarati negativne efekte. Genetička predispozicija za brzo pohranjivanje masti i njeno sporo trošenje je bila dobrodošla u nekadašnjim vremenima gladovanja i garantirala je preživljavanje radi štedljivog trošenja zaliha masti. Nasuprot tome, u modernom svijetu, ova osobina je štetna jer programira tijelo da brzo povećava tjelesnu težinu i ta se težina jako sporo gubi.
Geni povećavaju naš rizik od srčanog udara, izazivaju astmu i alergije, uzrokuju intoleranciju laktoze i mnoge druge poremećaje. Zdravi način života smanjit će vaš rizik za mnoge bolesti bez obzira imate li informacije o vašim genetskim promjenama. Međutim, naši genetski paneli pribavit će vam dodatne informacije o promjenama koje morate unijeti u način života, a koje nisu dio standardnih medicinskih savjeta.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!