U našem genetskom kodu skriveno je mnogo informacija, ali opće smjernice stvorene kako bi unaprijedile zdravlje i spriječile pojavu bolesti nisu jednako dobre za svaku osobu, tako i za hranu i prehrambene navike.

Hrana nas prati tijekom cijelog života, koju hranu ćemo jesti, u kojoj količini, u koliko dnevnih obroka, jako je važno radi održavanja cjelovite ravnoteže organizma. Jesu li preporuke za sve osobe iste? Je li unos koji se bazira dominantno na proteinima, a manje na ugljikohidratima i mastima doista dobar upravo za vas? Možete li vjerovati da postoje osobe koje dobro iskorištavaju masti i debljaju se od ugljikohidrata ili osobe koje dobro iskorištavaju ugljikohidrate i debljaju se od masti i proteina?

Odgovore na ta i brojna druga pitanja, donosi nutrigenetika.
Nutrigenetika kao mlada grana genetike polako izlazi iz okvira znanstvenih istraživanja i postaje sve važnija u svakodnevnom promišljanju o prehrambenim navikama, jer nudi odgovore, kakav je metabolizam pojedine osobe, kako hrana koju osoba konzumira utječe na ekspresiju gena, što u konačnici pomaže u prevenciji pretilosti i brojnih kroničnih bolesti poput šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Kalorijski unos

Vodeći se individualnim pristupom, poliklinika Analiza u suradnji sa znanstvenim centrima u Europi, u mogućnosti je ovisno o željama i potrebama pacijenata ponuditi široki spektar pretraga iz domene preventivne genetike, a posebno nutrigenetike. Kroz panel analizira se više od pedeset različitih gena koji su važni za prehranu. Utvrđuje se raspored kalorijskog unosa kroz analizu metaboličkih putova ugljikohidrata, masti i proteina, koliko je doista potrebno dnevnih obroka, koliko su snažni osjećaji sitosti i gladi, kolika je predispozicija osobe prema taloženju masti oko trbušnih organa, procjenjuje se preko 1000 vrsta namirnica prema genima koje osoba dobro/slabo tolerira, identificiraju se detoksifikacijski kapaciteti osobe, određuje se razina fizičke aktivnosti potrebne za redukciju i održavanje tjelesne težine.

Testiranjem se određuje i individualna potreba za vitaminima, mineralima, antioksidantim, a zahvaljujući dobivenim rezultatima, osoba ima mogućnost izrade vitaminsko-mineralnog preparata koji dozom i količinom odgovara upravo njenom genetskom profilu. Testiranja su namijenjena svim zdravim osobama koje promjenom načina prehrane žele spriječiti pojavu bolesti, osobama koje žele reducirati tjelesnu težinu te osobama kod kojih je bolest otkrivena i žele poboljšati opće stanje organizma, a ne samo liječiti simptome bolesti.

Individualno savjetovanje

I zato, iskoristite mogućnost individualnog savjetovanja i testiranja i saznajte zašto za Vas Omega 3 nije rješenje za spuštanje razine kolesterola u krvi (možda imate varijaciju u genu APOA 1) ili zašto je upotreba koenzima Q10 za Vas potpuno beskorisna jer varijacije u genima onemogućavaju stvaranje aktivne forme ovog antioksidanta ili možda imate genotip A/G FABP2 gena što dovodi do pojačane osjetljivosti prema mastima iz hrane i taloženju masti oko trbušnih organa. Iako genetsko naslijeđe ne možemo promijeniti, možemo mu se prilagoditi i individualnim smjernicama prehrane, vitaminsko-mineralne supstitucije i životnog stila, poboljšati „zdravstveni karton“.

Mr.sc. Silvana Mišković, dr. med.

Članak o nama objavljen u Narodnom Listu

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!