CIJENA: 51,00 KN / 16,59 eur

OPIS:
Pod pretragom krvi neke osobe podrazumijeva se između ostaloga i pravljenje razmaza periferne krvi pomoću kojeg se dobivaju podaci o izgledu, veličini i drugim osobitostima stanica te određuje leukocitna formula. Prema potrebi ove se pretrage proširuju ispitivanjem koštane srži (punkcija i biopsija), limfnih čvorova (punkcija i biopsija) i slezene (punkcija). Načinjeni razmazi krvi ili materijala (punktati) boje se klasičnom metodom May-Grünwald i Giemsa otopinama (Pappenheimova metoda).

Iz razmaza dobivaju se opći podaci o veličini i izgledu, te podaci koji se odnose na pojedine dijelove stanice. U perifernoj krvi zdravih osoba nalaze se samo zrele stanice pojedinih krvnih loza: eritrociti i rijetki retikulociti, zreli granulociti (segmentirani i po koji nesegmentirani neutrofilni, bazofilni i eozinofilni granulociti), zreli limfociti i zreli monociti, zrele krvne pločice – trombociti. Sve ove stanice imaju karakteristični izgled. One se mogu između sebe vrlo lako razlikovati po izgledu. Međutim, u raznim bolestima u perifernoj krvi pojavljuju se i mlađe stanice, pa i najmlađe stanice pojedinih krvnih loza. S druge strane zrele stanice pojedinih krvnih loza u raznim bolestima imaju promijenjen izgled.

Zbog toga su uočavanje promjena u zrelim stanicama pojedinih krvnih loza, raspoznavanje pojedinih stanica iste krvne loze i razlikovanje mlađih i najmlađih stanica pojedinih krvnih loza neophodni da bi se utvrdila priroda bolesti i kontrolirao uspjeh u primijenjenom liječenju. Morfološki pregled razmaza krvi predstavlja kvalitativno ispitivanje stanica u preparatima razmaza krvi. Pod nazivom kvalitativnog ispitivanja stanica u razmazu krvi podrazumijeva se utvrđivanje morfoloških osobitosti stanica u krvi i krvotvornih organa. Rezultati dobiveni citomorfološkim ispitivanjem preparata razmaza krvi pouzdani su i upotrebljivi samo onda kada je ispitivanje izvršeno u besprijekorno načinjenim i obojenim preparatima razmaza krvi.

ODREĐIVANJE:
Uzorak: Venska krv, kapilarna krv (K3EDTA) Preporučena metoda i/ili postupak I: Elektronski brojač krvnih stanica ili izrada razmaza pune krvi obojena po Pappenheimu.

NALAZ:
Referentni interval ovisi o spolu, dobi i metodi određivanja. Referentni interval se prikazuje u svakom validiranom nalazu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!