CIJENA: 22,00 eur / 165,76 kn

OPIS:
Anti HBc IgM je antitijelo klase IgM specifično za HBc antigen (antigen jezgre virusa hepatitisa B). Nakon izloženosti virusu hepatitisa B je razdoblje inkubacije kada su u krvi prisutni antigeni HBsAg i HBeAg. Nakon pojave antigena među prvim protutijelima u krvi inficirane osobe javljaju se anti-HBc IgM i ukupni anti-HBc.

ODREĐIVANJE:
Uzorak : Krv (serum)

KLINIČKI ZNAČAJ:
Pozitivan nalaz anti HBc IgM zajedno s pozitivnim nalazom HBsAg ukazuje na akutnu infekciju virusom hepatitisa B. Tijekom rane faze akutne infekcije (tzv. window period) koji obično traje 30-90 dana u krvi se mogu dokazati SAMO antigeni hepatis B virusa. Nakon tog perioda u serumu se mogu dokazati specifična antitijela kao što je anti HBc IgM. Vrijednost anti HBc IgM počinje opadati tijekom 6-8 mjeseci od infekcije bilo da se infekcija razvija u smjeru oporavka ili kroničnog oblika. Akutna faza može trajati od 2 do 12 mjeseci tijekom kojih osoba može osjećati slabost i abdominalnu osjetljivost. Stvaranjem antitijela započinje faza čišćenja organizma od virusa.

Kod većine odraslih ljudi zaraženih HBV-om imunološki sustav može sam očistiti virus iz organizma. Međutim, 5 do 6% odraslih osoba postati će kronično inficirane, odnosno, virus će ostati u njihovom organizmu i nakon 6 mjeseci. Kod djece je taj postotak mnogo veći. 90% dojenčadi i 30% djece od 1 do 5 godine zaražene HBV-om postati će kronično inficirano. Nestankom antigena pojavljuju se specifična anti-HBe i zaštitna anti-HBs antitijela, a iz krvi nestaje anti HBc IgM. Nakon oporavka od preboljelog hepatitisa B u krvi ostaju doživotno anti-HBc i anti-HBs protutijela, a ponekad i anti-HBe.

NALAZ:
REFERENTNE VRIJEDNOSTI: negativno

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!