SIRT1 je član obitelji enzima nazvanih sirtuini koji imaju velikog utjecaja na sve organizme, uključujući važnu ulogu u metabolizmu, genetici i starenju. SIRT1 je također odgovoran za pozitivan efekt restrikcije unosa kalorija.

David A.Sinclair je sa suradnicima utvrdio da je SIRT1 odgovoran za pakiranje DNA u kromatin, te kontrolu aktivacije i deaktivacije pojedinih gena. Međutim, u slučaju oštećenja DNA SIRT1 napušta svoje mjesto genetske ekspresije i pomaže popraviti oštećenu DNA. Upravo tada nastaje problem. Dok je SIRT1 zaposlen reparacijom oštećene DNA ne može kontrolirati ekspresiju gena. Nastaje situacija koja moguće dovodi do promjene ekspresije gena koja se podudara s onom zabilježenom u “starijem” mozgu, ali i u drugim tjelesnim tkivima.

“Kritični protein kontrolira aktivaciju i deaktivaciju gena, ali i reparaciju DNA. Upravo u tome je problem” navodi David Sinclair u objavi za javnost. “Ako stanice akumuliraju oštećenu DNA, protein nije u mogućnosti kvalitetno obavljati oba posla”.

Dobra vijest je da su znanstvenici pronašli dokaz koji sugerira mogućnost usporenja procesa starenja. Istraživanje je pokazalo da su miševi s viškom SIRT1 sposobniji popraviti oštećenu DNA i istodobno zadržati kontrolu nad genetskom ekspresijom. Na taj način pomažu održati mladenački genetski profil.

Znanstvenici su otišli i korak dalje te vjeruju da su pronašli nekoliko načina da aktiviraju antistarosne obrambene procese unutar tijela. Među njima je i lijek SRT1720 koji je kemijski sličan sastojku crnog vina (resveratrol) koji sudjeluje u kontroli posljedica prehrane prebogate kalorijama, donosi znanstveni časopis Cell Metabolism. Što je još važnije, uzimajući u obzir istraživanja Davida Sinclaira i suradnika, novi lijek utječe na funkciju gena SIRT1.

Vrijednost ovog lijeka u odnosu na eventualne štetne posljedice tek se treba potvrditi u medicinskoj praksi.

dr. Sanja Validžić

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!