Genom osoba koje pate od migrene bogat je genima koji potiču razvoj trombocita, tvrde znanstvenici Children’s Hospital medicinskog centra iz Cincinnatija, USA Trombociti su, kao što vjerojatno znate, tanke pločice u krvi koje sudjeluju u procesu zgrušavanja, odnosno zaustavljanja krvarenja u slučaju oštećenja krvnih žila.

Što to znači u kliničkoj praksi?

Uskoro bismo migrenu, pa čak i vrstu migrene, mogli dijagnosticirati iz uzorka krvi.

Migrena

Iako i muškarci i žene pate od migrene, bolest ne pogađa oba spola podjednako. Prosječno je bolest tri puta češća u žena. U žena je migrena također mnogo teža. Iako je migrena oduvijek poznata, mnoge su nepoznanice još uvijek prisutne. Kod žena su obično glavni krivac hormoni. Do puberteta se migrena javlja podjednako kod dječaka i djevojčica, dok nakon puberteta migrena postaje učestalija u žena. Mnoge žene navode povezanost migrenskih napadaja s određenim dijelom menstrualnog ciklusa, zbog čega i postoji termin “menstrualna migrena”.

Migrena je vrlo bolna bolest koja onesposobljava bolesnika. To nije samo glavobolja, samo simptom ili nesposobnost podnošenja stresa. Migrenu treba shvatiti ozbiljno.

Istraživanja pokazuju kako žene pate od težih oblika migrene, umanjuju njihovo funkcioniranje na poslu i u obitelji i ugrožavaju njihovu karijeru. Tijekom napadaja, majke često nisu sposobne niti brinuti se za svoju djecu.

Migrenozna bol je zasebna bolest. Poznavanje ove činjenice važno je zbog sve većeg broja lijekova koji djeluju samo na migrenu, a ne i na druge glavobolje. Navest ćemo opise obične glavobolje koje bi vam trebale pomoći u razlikovanju od migrene.

Gotovo svatko je iskusio običnu, tenzijsku, glavobolju, najučestaliji oblik glavobolje. Bol se obično opisuje kao čvrsto stegnuta traka oko glave. Ove glavobolje mogu trajati nekoliko sati pa i dana.

Migrene se obično pojavljuju u dva oblika: one koje se pojavljuju s aurom i migrene bez aure.

Migrena bez aure, koja se zove i obična migrena, javlja se u obliku pulsirajuće, teške glavobolje koja može biti praćena mučninom ili povraćanjem, kao i neuobičajeno velikom osjetljivošću na svjetlo, zvukove ili pokrete.

Migrena s aurom ima slične simptome.

“Aura” je naziv za skup neuroloških simptoma koje prethode glavobolji. Aura se obično javlja kao vizualni simptomi, npr. svjetlucanje ili bljeskovi ispred očiju. Neki ljudi djelomično oslijepe ili doživljavaju slušne ili vidne halucinacije, ili čak paralizu udova ili škakljanje u njima.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!