Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je metoda za vizualno ispitivanje sluznice crijeva pomoću fleksibilnog, cjevastog instrumenta (kolonoskopa) koji na vrhu ima izvor svjetlosti i malu kameru. Koristi se za dijagnosticiranje promjena u debelom crijevu i rektumu te za obavljanje biopsija i uklanjanje polipa debelog crijeva. Kolonoskopija je točnija od RTG irigografije debelog crijeva za otkrivanje polipa ili ranog karcinoma debelog crijeva. Često se pronađeni polipi mogu odmah i ukloniti, a pravovremenim uklanjanjem polipa u crijevu sprečavamo razvoj karcinoma. Većina kolonoskopija se izvodi ambulantno uz minimalnu nelagodu.

Kome treba kolonoskopija?

Kolonoskopija je indicirana kod osoba s pozitivnim testom na okultno krvarenje u stolici, anemijom zbog manjka željeza, promjenom u ritmu pražnjenja stolice (izmjena proljeva i zatvora), osobito kod osoba do tada s redovitom stolice i/ili pojavom krvi u stolici zbog sumnje na rak/polipe debelog crijeva (osobito nakon 50. godine života), dugotrajnim “neinfektivnim” proljevima (upalne bolesti crijeva), zatvor s “alarmantnim simptomima”, krvarenjima iz probavnog trakta nepoznate etiologije, patološkim nalazima pri drugim slikovnih metoda (irigografija, CT/MR kolonografija), kao i nerazjašnjenim trbušnim bolovima (tumor, divertikularna bolest).

Kako se izvodi kolonoskopija?

Pacijent prije pregleda oblači gaće za jednokratnu uporabu s otvorom u stražnjem dijelu. Pretraga se izvodi u početnom lijevom bočnom položaju zbog anatomije crijeva, odnosno sve dok možemo jednostavno i bezbolno endoskopski prolaziti aparatom kroz crijevo. Pretragu može otežavati stupanj očišćenosti, individualna anatomija, izvijuganost crijeva, priraslice od prethodnih intraabdominalnih operacija i upala.

Pacijenta se može tijekom pretrage (ako je potrebno) okretati iz jednog bočnog položaja u drugi s ciljem boljeg premještanja crijeva unutar trbušne šupljine i time olakšanog prolaza aparata. Cilj je pregledati cijelu dužinu debelog crijeva sve do početnog dijela cekuma, a u bolesnika gdje postoji sumnja na upalne bolesti crijeva i/ili krvarenje i u završni dio tankoga crijeva-ileum.

 

Kako se pripremiti?

Priprema se sastoji od promjena načina prehrane i primjene sredstva za čišćenje crijeva . Nekoliko dana prije kolonoskopije izbjegava se jesti krutu, teško probavljivu hranu i zamjenjujemo je s kašastom/tekućom uz što manje ostataka/koštica i vlakana.

Vrlo je važno pacijentu naglasiti da je vrlo bitno, radi brže, jednostavnije i manje neugodne pretrage dobro očišćeno crijevo. Time se povećava osjetljivost metode, ne događa se prijevremeno prekidanje i ponavljanje pretrage, a također i smanjuje mogućnost komplikacija. Dobro očišćeno crijevo liječniku omogućava bolju vizualizaciju patoloških promjena na sluznici crijeva.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!