Što je proktologija?
Proktologija

Proktologija je dio abdominalne kirurgije koja se bavi liječenjem bolesti završnog dijela debelog crijeva, njegovih zadnjih 20 cm, gdje anatomski pripada i anus. Najčešće tegobe u toj regiji su krvarenja, svrbež, bolovi, osjećaj pritiska i postojanje opipljivih čvorića, a najčešće bolesti su, pored hemoroidalne, analni apscesi, fistule, fisure, kondilomi i tumori.

S ovim problemima susreće se gotovo 3/4 odraslih, a sama bolest nije novijeg datuma. Najstariji dokaz o anorektalnoj bolesti predstavlja staroegipatska ploča, kojom je faraon Mikerinos 2500. g. pr.n.e. svom liječniku dao počasnu titulu nakon uspješnog liječenja. Starogrčki liječnik Hipokrat je u dva spisa 400 g. pr.n.e. opisao liječenje hemoroida i fistula.

S obzirom na fiziološku ulogu koju obavlja ovaj dio ljudskog organizma (kontrola stolice), sve bolesti i poremećaji koji se javljaju u ovoj regiji su iznimno neugodni za pacijenta i izazivaju velike probleme u svakodnevnom životu. Upravo zbog toga zahtjeva se brza dijagnostička obrada kako bi se primijenilo što efikasnije liječenje.

Tegobe su najčešće upalne prirode, ali mogu biti i tumorske (maligne i benigne). Unatoč tome, mali postotak ljudi posjećuje liječnika nakon pojavljivanja smetnji u analnoj regiji. Razlog tome najčešće se navodi neugoda, jer je riječ o intimnom dijelu tijela. Pacijenti dugo oklijevaju zatražiti stručni savjet kirurga i samoinicijativno se „liječe“ mastima i čepićima. Higijensko-dijetetske mjere, regulacija stolice i uporaba antihemoroidalnih lijekova samo ublažavaju tegobe.

Savjet je : nastanak ozbiljnih komplikacija spriječiti odlaskom liječniku u cilju postavljanje odgovarajuće dijagnoze i terapije. Odlaganje i gubitak dragocjenog vremena posebno može biti pogubno za izlječenje, pogotovo kod tumora debelog crijeva.

Uvriježeno je i mišljenje kako je sam pregled neugodan što ne odgovara istini i zahvaljujući velikom napretku medicine tu neugodnost više nije potrebno podnositi.

U Poliklinici Analiza se već tri godine rade proktološki pregledi i operacije. U tijeku je formiranje proktološkog odjela poliklinike gdje će se koristiti sve operativne metode na najmodernijim medicinskim uređajima.

U Analizi se radi minimalno invazivna operacija hemoroida s Ultracisionim škarama i skalpelom. Operacija je gotovo bez krvi. Ova suvremena metoda koristi ultrazvučni nož koji reže tkivo i zaustavlja krvarenje visokom frekvencijom, zahvat kraće traje i bolja je vizualizacija operacijskog polja. Analiza je jedina privatna zdravstvena ustanova u Dalmaciji gdje se pacijentima nudi ova minimalno invazivna metoda.

Operacije u Analizi rade se u i lokalnoj anesteziji, a nakon operacije pacijent ostaje na promatranju do dva sata. Dan-dva nakon zahvata pacijent može normalno nastaviti s redovitim aktivnostima, a potpuni oporavak traje 2-4 tjedna.. Recidivi su gotovo zanemarivi, u promilima. Svi postoperativni pregledi su besplatni.

U 15 godina rada Poliklinike Analiza osnovni cilj je personalizirani pristup pacijentu koji ga smješta u fokus svih naših aktivnosti. Naš imperativ je zadovoljan pacijent. Iskustvo, oprema, kao i najbolji stručni tim daje nam mogućnost provoditi zdravstvenu skrb na svjetskoj razini. intervencijom.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!