Kolorektalni karcinom je u svijet vrlo učestala maligna bolest. Više od 600.000 slučajeva, odnosno jedna trećina svih malignih bolesti odnosi se na postojanje kolorektalnog karcinoma. U najvećem broju zapadnih zemalja u porastu je njegova incidencija kao i mortalitet uzrokovan ovim novotvorinom.

RIZIČNA GRUPA

Kod osoba iznad 45 godina starosti sistematskim pregledima nađeno je da oko 10% osoba ima kolorektalne polipe. Također dokazano je da 1% kolorektalnih polipa može prijeći u maligni oblik. Polipi veći od 0.5 cm mogu krvariti. Primjese krvi u stolici mogu se pojaviti kod čira na želucu ili duodenumu i kod tumora gastrointestinalnog trakta.

KRV U STOLICI

U diferencijalnoj dijagnostici čira i karcinoma reakcija na okultno krvarenje (prisutnost krvi u stolici) je veoma važna. Čir krvari na mahove, dok kod karcinoma krvarenje često perzistira.

Tragovi krvi ne mogu se otkriti makroskopskim pregledom stolice. Za dokazivanje okultnog krvarenja postoje mnoge metode.

LABORATORIJ

U našem laboratoriju određujemo prisutnost krvi u stolici pomoću nekoliko metoda. Imunološki test koji koristimo bazira se na principu sendwich tehnike, kombinacijom antitijela za selektivnu identifikaciju humanog hemoglobina. Na taj način se izbjegavaju lažno pozitivni rezultati koji nastaju kod nespecifičnih testova koji detektiraju i hemoglobine životinjskog porijekla i traže posebnu dijetu prije testiranja. Upravo zbog toga kod uporabe ovog testa nije potrebno voditi računa je li pacijent uzimao neku hranu ili lijekove. Test je vrlo osjetljiv, te je moguće dokazati vrlo nisku razinu eventualno prisutne krvi u stolici (koncentracija hemoglobina manja od 0.03 mg/g). Pogodan je za ranu detekciju gastrointestinalnih bolesti.

PREPORUČUJEMO

Test za okultno krvarenje preporučujemo za svaku osobu stariju od 40 godina (testiranja u SAD je obvezno za svakoga bez obzira na indikacije).

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!