Hemoroidi predstavljaju kronično oboljenje nastalo kao posljedica povišenog tlaka venskih spletova oko analnog kanala. Manifestiraju se začepljenjem i ili oticanjem venskih krvnih žila unutar rektuma ili ispod kože oko anusa.

Hemoroidi su venski jastučići koji su smješteni na samom kraju završnog dijela debelog crijeva odnosno u neposrednoj blizini analnog otvora. Problem nastaje kada dođe do povećanja tlaka unutar ovih osjetljivih struktura što za posljedicu ima njihovo širenje i povećanje. Oni su najvećim dijelom građeni od spleta krvnih žila, u kojima dolazi u neposredni kontakt arterijska i venska cirkulacija. Zbog izostanka mišićnog dijela imaju vrlo tanku stijenku, lako podložnu ozljedama. Osim krvnih žila građu hemoroida čini elastično i potporno tkivo, te tanki sloj glatke mišićne strukture.
Bolest hemoroida je bolest modernog doba, smatra se kako će kod više od polovice populacije nakon tridesete godine razviti hemoroidi.

U normalnim okolnostima hemoroidi su jedan od mehanizama koji sudjeluju u kontroli pražnjenja, posebno pri kontroli tekuće stolice (proljev) i vjetrova. Hemoroidi su prekriveni sluznicom koja posjeduje osjetno tkivo, koje nam omogućava razlikovanje formirane stolice, tekuće stolice i vjetrova. Ovi živčani završeci smješteni su u sluznici završnog dijela debelog crijeva i nalaze se točno na hemoroidima, zato je iznimno važno sačuvati ove živčane završetke tijekom liječenja hemoroidalne bolesti.

Mogući uzroci nastanka
Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje i žurba kako bi se što prije obavila stolica čime se povećava pritisak u završnom dijelu rektuma. Ostali mogući razlozi za pojavnost hemeroida su:

Prevencija

Prevencija hemoroida prvenstveno se sastoji u promjeni načina života. Jedna od najboljih preventivnih metoda je mijenjanje prehrane kako bi se postigla mekoća stolice i smanjenje pritisaka sadržaja crijeva u predjelu rektuma. To se postiže unošenjem dovoljnih količina tekućine i hrane bogate vlaknima (integralne žitarice, svježe voće i povrće…), izbjegavanjem alkohola, pušenja, pretjeranih količina kave kao i svakodnevnim kretanjem i vježbom.

Liječenje ili operacija

Liječenje hemeroida može biti konzervativno i operacijski ovisno o jačini simptoma i stupnju bolesti. Nakon pregleda liječnika-proktologa može se odrediti ispravan plan liječenja ovisno o dobi i zdravstvenom stanju samog bolesnika i njegovih popratnih bolesti.
U kirurškoj ordinaciji Poliklinike Analiza rade prof.dr. Nikica Družijanić i dr. Zoran Kulenović.
Liječenje hemoroida ovisi o stupnju bolesti. Postoje četiri stupnja.

Kako zakazati pregled?

Za rezervaciju termina nazovite 021 688-888, pošaljite e-mail na [email protected] ili pošaljite poruku putem naše Facebook stranice.

Prvi stupanj

Hemoroidi I stupnja su manji i dijagnosticiraju se anoskopskim pregledom. Ne izbočuju se iz analnog kanala, a simptomi su najčešće manja krvarenja, povremeni svrbež i pečenje. Hemoroidi II stupnja izbočuju se prilikom defekacije, ali se odmah vraćaju u analni kanal nakon završetka pražnjenja.U liječenju hemoroida I i II stupnja pristup je konzervativan. Najprikladniji način liječenja hemoroida I stupnja je sklerozacija, koja je potpuno bezbolna i izvodi se ambulantno, bez anestezije, kako na tom mjestu ne postoje senzitivni završeci.

Drugi stupanj

Kod II stupnja glavne tegobe očituju se u vidu ponovljenih krvarenja, prisutan je osjećaj pritiska na anus uz bolove za vrijeme pražnjenja. Pored navedenog, pacijent može osjećati svrbež oko anusa, peckanje i pojačano vlaženje na rublju. Liječenje hemoroida II stupnja je učinkovito, jednostavno, potpuno bezbolno i ne preporučuje se operacijski zahvat.

Treći i četvrti stupanj

U III stupnju, prilikom defekacije, hemoroidi se izbočuju kroz kanal, ali ih bolesnik sam može vratiti natrag (reponirati). Često se izbočuju i kod nekog napora. Za razliku od III reponibilnog stupnja, u IV stupnju hemoroidi se ne mogu reponirati, tj. vratiti natrag.Hemoroidi III i IV stupnja ne mogu se izliječiti konzervativnim metodama i neophodan je operacijski zahvat. Postoje razni načini odstranjenja hemoroidalnih čvorova: od klasičnih kirurških operacija do njihovih modernih modifikacija.

Smjernice u liječenju

Preporučena prehrana – Unositi dovoljne količine prehrambenih vlakana (mekinje – pšenične, kukuruzne zobene, cjelovite žitarice; voće – jabuke, kruške, naranče, jagode, grožđe, tamno bobičasto voće zbog proantocijanida koji jačaju kapilare i vene, suho voće – suhe smokve u obliku kompota; povrće – kupus, brokula, krastavci, celer, tikvice, rajčice; mahunarke. Ukoliko postoji krvarenje posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća.
Preporučeno izbjegavati – Poželjno je izbjegavati ljutu i previše začinjenu hranu, crveno meso i mesne prerađevine, visoko prerađenu hranu, čokoladu i alkohol. Također se preporučuje uspostavljanje redovitog rasporeda prehrane, kako bi se stolice vremenski ustalile. Pozitivni utjecaj ima i držanje tjelesne težine pod kontrolom.
Tekućina – Preporuka je piti što više tekućine (voda kao prvi izbor, čajevi – posebno zeleni čaj i sokovi od voća i povrća) jer i ona doprinosi dobroj probavi.
Naprezanje – Izbjegavati podizanje teških predmeta, naprezanje prilikom pražnjenja, ali izbjegavajte korištenje laksativa jer mogu dodatno izazvati iritaciju.
Sjedenje – Izbjegavati dugotrajno sjedenje.
Tjelovježba – Redovita tjelesna aktivnost dokazano pozitivno djeluje na probavni sustav.
Primjer jelovnika

Dan 1:

Doručak – jogurt s pšeničnim mekinjama, lanenim sjemenkama, bobičastim voćem i zelenim čajem
Ručak – pileća juha, rižot od integralne riže i povrća
Užina – kompot od suhih smokava
Večera – piletina iz juhe i kuhana brokula

Dan 2:

Doručak – zobena kaša s jagodama, bobičastim voćem i chia sjemenkama
Ručak – krem juha od brokule, pečeni oslić i blitva
Užina – kruška
Večera – kruh od cjelovitih žitarica, mladi kravlji/kozji sir, pureća šunka

Dan 3:

Doručak – smoothie od mlijeka, pšeničnih mekinja, chia sjemenki, voća (jabuka, jagode, banana,…)
Ručak – pečena teletina s povrćem i salata od kupusa
Užina – šaka orašastog voća (badem, orah, lješnjak)
Večera – varivo od povrća (tikvice, mrkva, brokula, mahune…)

Piti vodu!!!

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!