Panel Probava

Kolorektalni karcinom je svjetski zdravstveni problem, čija je godišnja koincidencija približno jedan milijun godišnje oboljelih osoba i više od petsto tisuća smrtnih slučajeva.

Zbog širenja populacije i nezdravog načina života predviđa se da će u sljedeća dva desetljeća broj oboljelih sigurno rasti. Kolorektalni karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti u svijetu kod muškaraca i žena. Zbog gore navedenih razloga potreban je brz i pouzdan screening test kojim se iz populacije mogu izdvojiti jedinke kojima će biti potrebni daljnji dijagnostički postupci. Upravo iz tog razloga Poliklinika Analiza je uvela sveobuhvatni neinvazivni screening test koji će ukazati na trenutno stanje probavnog sustava.

Panel Probava se sastoji od sljedećih testova:

1. Kalprotektin kvantitativno (imunoturbidimetrijska metoda na automatiziranom analizatoru)

2. Helicobacter pylori – dokaz antigena u stolici (imunokemijska kvalitativna metoda)

3. Okultno krvarenje u stolici (imunokemijska kvalitativna metoda)

Kalprotektin je protein iz citoplazme neutrofilnih granulocita. Vrijednosti ovog proteina u stolici su povišene kod kolorektalnog malignog procesa, upalnih bolesti crijeva te kod nekih enteropatija. Bez obzira na dob, vrijednosti ovog proteina su povišene kod kolorektalnog karcinoma, upalnih bolesti crijeva (IBD: Chron i ulcerozni kolitis) te nekih drugih neupalnih bolesti. Zbog svojih svojstava Kalprotektin je marker za selekciju pacijenata koje treba popratiti s dodatnim invazivnim pregledima kao što je kolonoskopija i biopsija kako bi se utvrdila dijagnoza i stupanj bolesti.

Helicobacter pylori je bakterija koja ima značajnu ulogu u nastanku i razvoju svih vrsta gastritisa i najvećih broja peptičkih ulkusa. Podatci pokazuju da je rizik razvoja karcinoma želuca veći i do deset puta u osoba koje su zaražene H. Pylori.

Dokazivanje prisutnosti antigena bakterije H. pylori u stolici spada u neinvazivne dijagnostičke postupke, te ovaj test pokazuje trenutnu infekciju bakterijom.

Okultno krvarenje je kvalitativni test koji se odnosi na otkrivanje mikro tragova krvi u stolici bilo iz gornjeg ili donjeg dijela probavnog trakta. Njegova važnost je tim veća što otkriva krvarenje iz gornjeg dijela probavnog trakta koje nije vidljivo golim okom, te upravo od tud naziv dokazivanje okultnog (skrivenog) krvarenja u stolici. Testiranje stolice na okultno krvarenje uz određivanje koncentracije Kalprotektina i dokaza antigena H. pylori u stolici čini sveobuhvatan screening test za kolorektalni karcinom i ostale upalne bolesti probavnog trakta.

Panel Probava sadržava tri analize koje se rade iz stolice, a to su: Kalprotektin, okultno krvarenje iz stolice te dokazivanje antigena Helicobacter Pylori u stolici.

Poliklinika Analiza (Call centar):

021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!