Kalprotektin Kod ljudi je često slučaj da različite bolesti za koje postoji i različit način liječenja imaju slične simptome. Tako je i sa nekim patološkim procesima u crijevima.

Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, ovisno o stupnju, su vrlo su neugodne upalne bolesti crijeva kod kojih dolazi do značajnih patoloških promjena na sluznici zbog čega se javljaju neugodni simptomi kao što su proljevaste i učestale stolice, krv u stolici, grčevi, gubitak na težini, sideropenična anemija i slično. Oni se mogu javiti i kod neupalnih procesa kao što je iritabilni kolon kod kojega nema promjena na crijevnoj sluznici već su posljedica nervoze. Za ispravno liječenje je jako važno ispravno postavljanje dijagnoze a za ove bolesti je dugo jedini način bio endoskopija koja je zahtjevna i za pacijenta neugodna pretraga. Danas je dostupan marker, protein koji se nalazi u plazmi protuupalnih stanica (neutrofilnih granulocita) prisutnih na mjestima upale a nazvan je KALPROTEKTIN.

Test je jednostavan i nije neugodan za pacijente. Negativan nalaz fekalnog kalprotektina kod abdominalnih simptoma može s visokom sigurnošću isključiti upalne bolesti crijeva makar ima situacija kod kojih liječnik npr. u slučaju nepodudaranja rezultata i kliničke slike može i dalje inzistirati na daljnjoj dijagnostici (kolonoskopiji).

Vrijednosti ovog proteina u stolici su povećane kod upalnih bolesti crijeva (IBD: Crohn i ulcerozni kolitis), kolorektalnog malignog procesa, i nekih drugih enteropatija dok kod neupalnih nisu i to bez obzira na dob tako da je izuzetno važan kod otkrivanja kolorektalnih upala kod djece. Zbog svojih svojstava je stoga i marker za selekciju pacijenata koje treba podvrgnuti endoskopiji. Pozitivne rezultate treba popratiti sa dodatnim invazivnim pregledima, kolonoskopijom i biopsijom da bi se utvrdila dijagnoza i stupanj bolesti.

Test koji se radi kod nas pokazuje negativnu ili pozitivnu vrijednost uzorka, dakle kvalitativno (ima labratorija koji izrađuju kvantitativna određivanja pa se kao rezultat izražava koncentracija). Granica razgraničavanja (cutoff) je koncentracija koja je i u kvantitativnom mjerenju postavljena kao gornja granica referentnog intervala odnosno količina kalprotektina koja ne ukazuje na upalni proces u crijevima. Sve preko te koncentracije je pozitivan rezultat i izvan je referentnog intervala. Znači svi uzorci sa koncentracijom kalprotektina manjom od 500 ng/mL tj. 50 ug/g stolice su negativni, a oni sa većim koncentracijama pozitivni.

Uzorci pacijenata na terapiji nesteroidnim protuupalnim lijekovima mogu pokazati pozitivne rezultate. Neonatalni uzorci nisu prihvatljivi za testiranje ovom metodom jer su očekivane vrijednosti drugačije. Njihovi rezultati zbog toga moraju biti izraženi kvantitativno.

Test nije prihvatljiv za nikakve druge uzorke osim humanih.

Uzorak je stolica čija porcija se donosi u laboratorij u klasičnoj kutijici za stolice. Stabilan je 7 dana u frižideru.

Poliklinika Analiza (Call centar):
Radnim danom: 07-19 sati
Subota 07-12 sati

021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!