Orašasti plodovi

Orašasti plodovi kao dio zdrave prehrane mogu biti dobri za vaše srce. Sadrže nezasićene masne kiseline i druge hranjive tvari koje su odličan izbor za međuobrok. Oni su jeftin, jednostavan obrok i možete ih ponijeti sa sobom na posao ili u školu.

Koji tip orašastih plodova jedete nije toliko važno, iako neki orašasti plodovi imaju više koristi za srce, više zdravih sastojaka i masti nego drugi. Orašasti plodovi umjesto manje zdravih međuobroka mogu vam pomoći da lakše slijediti zdravu prehranu kod bolesti srca.

Većina studija o ljudima koji jedu orašaste plodove kao dio zdrave prehrane za zdravlje srca otkrivaju da oni snižavaju LDL lipoproteine niske gustoće ili “loš” kolesterol u krvi. Visok LDL je jedan od osnovnih uzroka bolesti srca, pa je sposobnost orašastih plodova prilično korisna.
Orašasti plodovi smanjuju rizik od razvoja krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani udar. Također mogu poboljšati zdravlje stijenki arterija. Dokazi ovih tvrdnji nisu još u potpunosti znanstveno dokazani.

Istraživači su utvrdili da većina orašastih plodova sadrži:

Nezasićene masti
Nije u potpunosti jasno zašto, ali misli se da “dobre” masti u orasima, mononezasićene i polinezasićene masti, snižavaju loš kolesterol.

Omega 3 masne kiseline
Mnogi orasi su također bogati omega 3 masnim kiselinama. Omega 3 masti su zdrav oblik masnih kiselina koje, između ostalog, sprečavaju opasne promjene srčanog ritma koje mogu dovesti do srčanog udara. Omega 3 masne kiseline također se mogu naći u mnogim ribama, ali orašasti plodovi su jedan od najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina.

L-arginin
Orašasti plodovi također imaju puno L-arginina, tvari koja može poboljšati zdravlje stijenki arterija čineći ih fleksibilnijima i manje sklonim krvnim ugrušcima koji mogu blokirati protok krvi.

Vlakna
Svi orašasti plodovi sadrže vlakna koja pomažu sniziti kolesterol. Vlakna također čine da se osjećate siti, tako da ćete jesti manje kasnije. Za vlakna se također misli da igraju ulogu u prevenciji dijabetesa.

Vitamin E
Znanstvenici još uvijek nisu sigurni, ali misli se da vitamin E može pomoći da se zaustavi razvoj plakova u arterijama, što dovodi do bolova u prsima, bolesti koronarnih arterija ili srčanog udara.

Biljni steroli
Neki orašasti plodovi sadrže biljne sterole, tvari koje mogu pomoći sniziti kolesterol. Biljni steroli se često dodaju proizvodima kao što su margarin i sok od naranče za dodatne zdravstvene koristi, ali steroli se prirodno pojavljuju u orasima.
Orašasti plodovi sadrže puno masnoća. Iako je većina ovih masnoća zdrava, to je još uvijek puno kalorija. To je razlog zašto biste trebali jesti orašaste plodove u umjerenim količinama. U idealnom slučaju, trebali biste ih koristiti kao zamjenu za zasićene masti, poput onih koje nalazimo u mesu, jajima i mliječnim proizvodima.

Umjesto konzumacije nezdravih zasićenih masti pokušajte ih zamijeniti orašastim plodovima. Prema Food and Drug Administration, svakodnevna konzumacija oko 43 grama većine orašastih plodova, kao što su bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije i orasi, može smanjiti rizik od bolesti srca. Ali opet, samo kao dio zdrave prehrane.
Većina orašastih plodova je općenito zdrava, iako su neki zdraviji od drugih. Orasi su jedan od najboljih jer sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina. Bademi i lješnjaci su prilično zdravi za srce.
Imajte na umu da biste mogli poništiti ove prednosti ako su orašasti plodovi pokriveni čokoladom, šećerom ili soli.

Preuzeto sa dijabetes.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!