Kod sumnje na alergijsku reakciju na hranu pacijenti se obično upućuju alergologu koji uzima anamnezu, izvodi kožne testove te u drugoj fazi šalje uzorke na analizu u specijalizirani laboratorij koji utvrđuje i mjeri različite alergene. Na temelju svih prikupljenih podataka liječnik konačno može preciznije i s većom sigurnošću utvrditi uzroke alergijskih reakcija.

Ipak, s ciljem da pomognemo u slučajevima koji nisu u potpunosti definirani i koji zahtijevaju veću selektivnost preporučen je ELISA test kojim mjerimo specifična IgE antitijela na 20 vrsta hrane koji se statistički najčešće pojavljuju u ulozi alergena. Na ovaj način je moguće utvrditi razinu IgE pojedinačno za svaku od namirnica uključenih u ovo testiranje.

Simptomatologija alergija posredovanih IgE antitijelima:

Pretraga uključuje sljedeće namirnice: krumpir, rajčica, mrkva, soja, raž, kukuruz, pšenica, kivi, jabuka, breskva, badem, lješnjak, brazilski oraščić, kikiriki, bakalar, kozica, kvaščeve gljivice, mlijeko, jaje (bjelanjak i žumanjak).

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!