Mjerenje IgE antitijela na proteine hrane

Kod sumnje na alergijsku reakciju na hranu pacijenti se obično upućuju alergologu koji uzima anamnezu, izvodi kožne testove te u drugoj fazi šalje uzorke na analizu u specijalizirani laboratorij koji utvrđuje i mjeri različite alergene. Na temelju svih prikupljenih podataka liječnik konačno može preciznije i s većom sigurnošću utvrditi uzroke alergijskih reakcija.

Ipak, s ciljem da pomognemo u slučajevima koji nisu u potpunosti definirani i koji zahtijevaju veću selektivnost preporučen je ELISA test kojim mjerimo specifična IgE antitijela na 20 vrsta hrane koji se statistički najčešće pojavljuju u ulozi alergena. Na ovaj način je moguće utvrditi razinu IgE pojedinačno za svaku od namirnica uključenih u ovo testiranje.

 

 

 

 

Simptomatologija alergija posredovanih IgE antitijelima:

  • Simptomi se trenutno pojavljuju
  • Reakcija tipa I
  • Pozitivan kožni test
  • Uključen je mali broj namirnica
  • Mala količina hrane može pokrenuti reakciju
  • Reakcije na koži i sluznicama
  • Češće kod djece
  • Ponekad ih mogu i pacijenti sami prepoznati
  • Isključivanjem uzročnika/vrste hrane jednostavno se definira dijeta
  • Isključenje rješava problem, a gotovo nikada se ne može ponovo uspostaviti podnošljivost na tu vrstu hrane

Pretraga uključuje slijedeće namirnice: krumpir, rajčica, mrkva, soja, raž, kukuruz, pšenica, kivi, jabuka, breskva, badem, lješnjak, brazilski oraščić, kikiriki, bakalar, kozica, kvaščeve gljivice, mlijeko, jaje (bjelanjak i žumanjak).

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!


English