Infekcija Candidom ili kandidijaza predstavlja sve češću boljku mnogih žena, ali i muškaraca, osobito u novije doba. Razlog se krije u prekomjernom rastu gljivice Candide albicans, koja je sastavni dio crijevne flore i koju u sebi nosi 90 % populacije. Njezin prekomjeran rast inače sprječavaju korisne bakterije u našem tijelu kao i zdrav imunološki sustav.

Problem nastaje kad sustav kontrole njenog rasta zakaže, najčešće zbog prekomjerne uporabe antibiotika, kortikosteroida, pilula protiv začeća, prehrane bogate ugljikohidratima ali i dugoročne izloženosti stresu. Ukoliko se Candida u tijelu počne prekomjerno razmnožavati, dolazi do razvoja brojnih zdravstvenih problema. Ona nije uzročnik svih bolesti poznatih čovjeku, ali predstavlja dovoljno ozbiljnu prijetnju zdravlju zbog čega zahtijeva ozbiljan pristup.

Simptomi prekomjernog rasta i bujanja Candide variraju ovisno o dijelu organizma koji je pogođen. Candida svoj rast započinje u gastrointestinalnom sistemu te se u početku javljaju simptomi nadutosti, opstipacije i/ili proljeva, otežane probave hrane, žudnje za hranom bogatom ugljikohidratima i fermentiranom hranom. Što je učestalija konzumacija ove hrane, Candida se sve više razmnožava, otpušta svoje toksine i metabolički otpadne tvari te dolazi do pogoršanja postojećih i pojave novih simptoma, poput akni, cista, ekcema i ostalih promjena na koži, lošeg zadaha, krvarenja desni, metalnog okusa u ustima, upornog kašlja, bolova u grlu, simptoma sličnih gripi, upala sinusa, zujanja u ušima i/ili infekcije uha, bolova i/ili svrbeža očiju, glavobolja, lupanja srca, kroničnih bolova u zglobovima i/ili mišićima, zadržavanja vode u tijelu te problema s težinom. Nedavno istraživanje provedeno na Johns Hopkins institutu pokazalo je da Candida može biti uzrokom i mentalnih bolesti, posebice shizofrenije i bipolarnog poremećaja!

Metabolički otpadni produkti poput fosfolipaze i acetaldehida mogu negativno utjecati na tjelesni metabolizam, neurološki, endokrini i imunološki sistem. Istraživanja pokazuju sposobnost acetaldehida da prodre kroz krvno-moždanu barijeru i negativno utječe na kemijske procese u mozgu, pogotovo procese vezane uz sintezu neurotransmitera serotonina i dopamina, što može dovesti do depresije, zaboravljivosti, slabe koncentracije, tjeskobe, razdražljivosti, bipolarnog poremećaja. Porast koncentracije metabolita kvasaca kao što su Tartarina kiselina i arabinoza zabilježeni su kod autizma, SLE, ADHD poremećaja, Alzheimerove bolesti, fibromialgije i sindrom kroničnog umora.

Prekomjerni rast Candide također dovodi do neadekvatne resorpcije brojnih vitamina, posebno vitamina B skupine, poput B6 i B12. Vitamin B6 nužan je za ugrađivanje hemoglobina u crvene krvne stanice, pa nedostatak uzrokuje anemiju, također ima pozitivno djelovanje na proizvodnju hormona rasta, hormona štitnjače, gonadotropnih hormona, proizvodnju inzulina, neurohormona i hormona hipofize.

Vitamin B6 nužan je i za održavanje zdravog imunološkog sistema, pa se deficit ovog vitamina negativno odražava na proizvodnju limfocita i djelovanje protutijela na razne antigene. Vitamin B12 zajedno s folnom kiselinom, sudjeluje u nastanku crvenih krvnih stanica i mijelinske ovojnice koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sistem. Teži nedostatak očituje se kao perniciozna anemija, no puno prije pojave anemije, javljaju se drugi problemi, najčešće neurološke naravi (obamrlost, trnci, osjećaj žarenja u nogama, drhtavica, slabost mišića, poremećaji spavanja, gubitak pamćenja) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze i opsesivno-kompulzivno ponašanje).

S obzirom da se ovi simptomi često podudaraju sa simptomima nekih drugih bolesti, ali i da se pretjerano razmnožavanje Candide iskazuje u kombinaciji s nekim drugim stanjima, njezino dijagnosticiranje time postaje otežano.

Da bi otklonili sumnju na infekciju Candidom, kao mogućeg uzročnika tegoba, poliklinika Analiza nudi pacijentima mogućnost testiranja IgG antitijela (kronično antitijelo) i IgM antitijela (akutno antitijelo) na Candidu albicans.

Ako se testovi na Candidu Albicans pokažu pozitivnima, pacijentima je omogućeno individualno savjetovanja sa liječnikom vezano uz tretman i promjenu načina prehrane u kojoj su osnovne smjernice eliminacija hrane bogate šećerima i kvascima, te uvođenje hrane poput kefira, špinata, kelja, šparoga, tikvica, nezaslađenog soka od brusnica ili limuna, koja će utažiti žudnju za slatkim te omogućiti čišćenje organizma od Candide i njenih metabolita.

Da bi sa sigurnošću mogli utvrditi smije li pacijent konzumirati hranu koja je preporučena u anti-Candida tretmanu, za detaljniju analizu, preporuka je izrada zajedničkih testova na Candidu i intoleranciju na hranu. Prvim testom dokazujemo prisutnost Candide u organizmu, njezin stupanj razmnožavanja i trajnosti, dok test intolerancije na hranu omogućava detaljniji uvid u zabranjenost ili dozvoljenost pojedinih namirnica.

Cijeli tretman zahtijeva posvećenost i disciplinu, no s obzirom na koristi koje sadrži i opasnost koju uklanja, svakako je vrijedan truda, te se slobodno obratite stručnom timu poliklinike Analiza koji je prvi na području RH uveo ova testiranja i pomogao velikom broju pacijenata čiji su se problemi činili ne rješivima.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!