Konzumacija i priprema hrane nije tek puko zadovoljavanje naših tjelesnih potreba već je ono povezano i s našim socijalnim vještinama te ima bitan psihološki efekt. Hranu svi volimo, i hrana nam je potreba za život kao i za osjećaj ugode, sigurnosti te sreće.

Ponekad smo zbog zdravstvenih poteškoća primorani pridržavati se točno određenog plana prehrane, no to ne znači da moramo grickati samo sirovo povrće i jesti opetovano svega par „dozvoljenih“ namirnica. Donosimo vam par savjeta kako pripremiti svoja jela na anti-kandida programu, a da pritom budete potpuno zadovoljni. Meso se može pripremiti tako da ga premažete maslinovim uljem i ispečete na gril tavi, ili ga pirjate u vlastitom soku i umaku.

Dodatkom brojnih biljnih začina poput bosiljka, origana, lovora, estragona, ku rkume, ružmarina, peršina, češnjaka i mnogobrojnih drugih stvorit će te paletu raznovrsnih okusa koji će upotpuniti vaše jelo. Ružmarin možete koristiti u marinadi ili pri pripremi mesa koje se kuha u vlastitom umaku, estragon će se izvrsno priljubiti s piletinom a peršin s ribom. Povrće se može pripremiti na pari, kuhanjem u vodi ili pirjanjem.

Najviše hranjivih vrijednosti zadržava ako se jede sirovo, no vi ne morate početi odmah s tim. Za početak, potrebno ga je unositi u dovoljnim količinama. Kuhano povrće se može začiniti dodatkom maslinovog ulja te također začinima poput češnjaka i timijana. U kuhanu blitvu i špinat možete dodati sjemenke sezama ili mljevene sjemenke lana pri čemu će dobiti novu notu okusa. Ako preferirate jela žlicom, brokula, cvjetača te poriluk čine odličnu bazu za krem juhe u koje nije potrebno dodavati vrhnje ili brašno. S druge strane, jela s povrćem poput variva s piletinom i keljom izvrstan su izvor proteina kao i vitamina i minerala.

Brze i zdrave varijante večere uključuju omlete s povrćem kao što su šparoge s jajima ili omlet s rajčicama i tikvicama. Salate ne moraju nužno uključivati samo zelenilo – budite kreativni i dodajte u njih meso narezano na komadiće, tunjevinu, povrće po želji, čak i voće poput jabuke, grahorice poput leće ili slanutka, a na kraju ih začinite maslinovim uljem ili limunovim sokom. Ovo su samo neki od savjeta i ideje kako da se poigrate u svojoj kuhinji i istražite nove stvari. Budite kreativni i stvorite svoja nova omiljena jela.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!